Når du ikke kan vælge mellem kornsorter
En portion giver ca. 3 stk.
Surdejen laves kun første gang, man bager brødet. Derefter tages dej fra ved hver bagning (2½ dl). Kan opbevares i køleskab i 3 uger. I fryseren 3 mdr.
1. dag: Surdej, vand, hørfrø, knuste rugkerner, Jaws og grahamsmel røres sammen, dækkes med folie og stilles et lunt sted i 24 timer.
2. dag: De øvrige ingredienser tilsættes. Der tages surdej fra til næste bagning. Dejen kommes i smurte forme og hæver i 2 timer. Derefter bages det ved 200 grader, ligeledes i 2 timer. Brødene kan evt. dækkes med folie den sidste time.
Surdej: Bland ingredienserne og ælt dem sammen til en fast dej, stil dejen tildækket, lunt, men ikke for varmt i 3-5 dage. Står den for varmt, kommer der mug på. Man kan også købe surdej færdig , f.eks Aurions.
(letfordøjeligt for sarte maver)
2½ dl surdej
1,4 l lunkent vand
200 g øko hørfrø
450 g øko kn. rugkerner
450 g øko Jaws-grødblanding
eller Jaws-mel,
150 g øko grahamsmel
½ l vand
1 kg øko rugmel
2 dl kærnemælk, øko
1½ tsk limahavsalt
150 g øko rugmel
Prøvebagt af Dansk Øko-Køkken Opskrift.