Nyheder

Joggere lever længere

10. september 2008

De helbredsmæssige fordele for mennesker, der fortsætter med at motionere, når de bliver ældre, er store.

Mennesker, der jogger, både lever længere og rammes af færre skavanker højt op i alderen, sammenlignet med dem, der ikke motioner. Det viser en amerikansk undersøgelse offentliggjort i Archives of Internal Medicine.
Få betvivler nytte af motion, men forskerne ønskede at undersøge, hvor nyttigt det er at fortsætte med at motionere højt op i alderen. Over en periode på 21 år fulgte forskerne en gruppe motionsjoggere, der ved undersøgelsens start var i 50’erne, og sammenlignede dem med en tilsvarende gruppe af ikke-joggere.
Undersøgelsen viser, at efter 19 år var 15 pct. af joggerne døde. I gruppen, der ikke joggede, var 34 pct. døde. Begge grupper ramtes ganske vist af et stigende antal skavanker og fysiske lidelser, men for joggerne kom skavankerne i gennemsnit 16 år senere sammenlignet med dem, der ikke motionerede.
Ikke bare dødsfald på grund af hjerte-kar-sygdomme blev reduceret blandt motionisterne, men også andre dødsårsager som kræft, neurologiske sygdomme og infektioner forekom i mindre udstrækning.
Undersøgelsens klare budskab er efter forfatternes mening, at hvis man skal vælge et indsatsområde for at holde mennesker raske, når de bliver ældre, så bør det være konditionstræning.
Kilde: Dagens Medicin

Forrige artikelSund livsstil aktiverer sygdomsbeskyttende gener

Næste artikelMad uden mor