Nyheder

Juice er sukkersødt som sodavand

28. maj 2009

Når du drikker et glas appelsinjuice, indtager du hvad der svarer til 10 sukkerknalder.

Selv om sukkeret i juicen kommer naturligt fra appelsinen, skal man passe på med at hælde juice indenbords i større mængder, advarer flere eksperter. Det skriver 24timer.

»Særligt på en varm sommerdag og efter træning kan man komme til at drikke det meste af en liter juice, og dermed får man hældt alt for mange kalorier ind,« siger Michael René, levnedsmiddelkandidat fra Suhrs Videncenter.

Drik max et glas om dagen Hos Fødevarestyrelsen karakteriserer ernæringsfaglig Karen Eriksen juice som en drik med et højt indhold af frugtsukker.

»Sukkerindholdet i juice svarer til sukkerindholdet i sodavand og saftevand, men juice indeholder også vitaminer og mineraler og er derfor klart at foretrække frem for sodavand. Man bør dog maksimalt drikke et glas juice om dagen, for kostrådet lyder, at man skal slukke tørsten i vand,« siger Karen Eriksen.

Hun fortæller, at man højest må erstatte ét af de anbefalede seks stykker frugt og grønt om dagen med frugtjuice.

»Lever man sundt i øvrigt, er det i orden at drikke et glas juice om dagen. Ellers bør man nok begrænse det til et par gange om ugen,« siger Karen Eriksen.

Naturlig frugtsukker Hun understreger, at frugtsukker ikke er tilsat juicen, men findes naturligt i frugten.

Ifølge Michael René er der ikke nogen mærkbar forskel på sukkeret i juicen og det hvide sukker.

»Frugtsukker og sukker fra sukkerskålen er kemisk sammensat forskelligt, men de virker på kroppen på nøjagtig samme måde. Hvis man får for meget af det, kan man blive overvægtig,« siger Michael René og understreger, at juicen indeholder frugt og derfor giver en masse gode vitaminer.

Vinderen af de seks testede juicemærker er, ifølge Michael René, Rigtig Juice fra Rynkeby, fordi den smager bedst.

Juicen med mindst sukkerindhold er dog af mærket '16 søde appelsiner fra Cuba' som har hvad der svarer til 14,84 gram sukker i 200 ml. juice.


24timer har fået Michael René fra Suhrs Videncenter til at teste følgende juicemærker: Alle kartonerne består af 200 ml. appelsinjuice.

Producent

Rigtig Juice Cuba Oranges,

Rynkeby

Appelsinjuice, 20 appelsiner Minute Maid appelsinjuice med rugtkød Naked Fruit Appelsin 16 søde appelsiner fra Cuba Pure Orange Juice
antal stjerner * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
antal sukker-knalder á 2 gram 8,9 8,9 10,98 9,78 7,72 9,88

Frugtkød er godt »I supermarkedet skal man sørge for at købe en med pulp – frugtkød – for hvis det er sorteret fra, går man glip af nogle gavnlige stoffer fra frugten,« siger Michael René.

Preben Vestergaard Hansen, kandidat i human ernæring og underviser på Suhrs Seminarium, anbefaler, at man spiser frugt i stedet for at drikke juice.

»Problemet med juice er, at man hurtigere får hældt en masse frugtsukker indenbords. De fleste spiser ikke seks appelsiner, men de kan godt drikke saften fra seks pressede appelsiner. Juicen mætter ikke så meget, som de rigtige frugter,« siger han og fortæller, at appelsinjuice er en god kilde til c-vitamin og antioxidanter, der hæmmer livsstilssygdomme som kræft og hjertekar-sygdomme.

Forældre skal være opmærksomme Mogens Werge, forbrugerpolitisk direktør hos Coop Danmark, der blandt andet forhandler mærket X-tra appelsinjuice, lægger ikke skjul på, at der er en del frugtsukker i appelsinjuicen:

»Som forældre skal man da være opmærksom på sukkerindholdet, når man giver sine børn juice. Men de fleste ved godt, at det ikke skal drikkes i ubegrænsede mængder. Juicen indeholder jo også mange gode vitaminer, så hvis alternativet er en sukkersødet sodavand, er det bedre at vælge juice,« siger Mogens Werge.

Kilde: politiken.dk

(oprettet 1. juni 2009)

Forrige artikelType 2 diabetes og naturen

Næste artikelKvinder husker dårligt i overgangsalderen