Mad

Jul med omtanke: Sådan bruger du resterne fra dit skab

To lækre bæredygtige opskrifter til en sød juletid uden overforbrug.

Foto: Jesper Rais
26. november 2024

Julen er FYLDT med forbrug. Prøv at tænke ’brug for’ i stedet for blot at forbruge. Når det handler om mad, så er det nu, at man kan bruge sine gemte æbler fra efteråret. Både i retter som æbleflæsk men også i alverdens kålsalater. Det er nu, vi skal tanke masser af energi til vinteren, så kål og æbler er i høj kurs imellem alle julens udskejelser.

Det er også nu, at du skal kigge i skuffer og skabe og får tyndet ud i indholdet af grødris fra i fjor, rester af bulgur, bælgfrugter, couscous, konserves og alt, hvad jeg har syltet gennem årets løb. Prøv derfor disse to opskrifter.

Sprøde mandelskaller
Julen handler om forkælelse og kan til tider ende i overforbrug, men man behøver ikke at glemme bæredygtigheden. Med denne opskrift på sprøde mandelskaller kan du kombinere begge dele. Mandelskaller, som ofte ender i skraldespanden, kan faktisk omdannes til en uimodståelig topping til risalamande, is eller kager.

Ingredienser

  • 2 håndfulde mandelskaller
  • 2 dl kirsebærsaft
  • 1 dl sukker
  • 1 stjerneanis
  • 5 nelliker
  • 5 kardemommekapsler

Fremgangsmåde

  1. Kom mandelskaller, kirsebærsaft, sukker og krydderier i en gryde. Kog op, og lad skallerne simre i lagen i 10 minutter.
  2. Tag skallerne op med en hulske og fordel dem på silikoneplader eller bagepapir.
  3. Tør skallerne i ovnen på varmluft ved 40-50 grader i ca. 2 timer.
  4. Dyp dem forsigtigt i lagen igen, og tør dem yderligere i 4-6 timer, indtil de er helt sprøde.

TIP: Prøv også at eksperimentere med krydderier og frugtsaft for at skabe en smag, der passer til sæsonen.

LÆS OGSÅ: Adam Price: ”Vi skal tage vores mad alvorligt”

Syltet skuffeguf
Juletiden kan være overvældende, men også en perfekt anledning til at få brugt det, der allerede gemmer sig bagerst i skabene. Med denne opskrift får du en syrlig-sød sylte, der kan serveres til alt fra ostebordet til isdesserten.

Ingredienser

  • 100 g blandede nødder (hasselnødder, cashewnødder, mandler)
  • 75 g tørret frugt (rosiner, tranebær, abrikoser eller dadler)
  • Skallen af 2 appelsiner
  • 3 ½ dl vand
  • ½ dl appelsinsaft
  • 1 ½ dl sukker
  • ½ dl honning

Fremgangsmåde

  1. Skær den yderste appelsinskal af og undgå det hvide. Kog skallerne op i vand og skift derefter vandet, og gentag dette 2-3 gange for at fjerne bitterheden.
  2. Kom vand, appelsinsaft, sukker og honning i en gryde sammen med appelsinskaller og tørret frugt. Kog det hele op.
  3. Lad blandingen simre ved svag varme, til appelsinskallerne er glasklare, og siruppen har fået en tyk konsistens.
  4. Hæld den varme blanding og nødder i skoldede glas, og opbevar dem køligt.

Tip: Tilsæt kanel, vanilje eller stjerneanis for en endnu mere juleagtig smag. Server skuffeguffen som topping på is, som tilbehør til ost eller som en del af morgenbordet med hjemmebagte boller.

LÆS OGSÅ: Tilbage til rødderne

Forrige artikelSalt, kaffe og væske: Sådan påvirker det vægten

Næste artikel800.000 danskere lever med tinnitus – ny app kan hjælpe