Nyheder

Julens sunde nødder

22. december 2009

Nødder er fulde af fedt, men det er af den sunde slags. Vi har en guide til det sunde indslag på godtebordet.

Fedtstofferne i nødder er af den slags, der bl.a. kan hjælpe din krop til at bekæmpe den kolesterol, der kan skade dig. Og så er nødder rige på gode næringsstoffer, især mandler og hasselnødder, der indeholder E-vitamin.
Vi har en guide rundt i nøddebuffeten, så du kan kaste dig over de nødder, der lige passer til din smag og kroppens behag.

Mandler

Oprindeligt kom mandlerne ad silkevejen fra Kina. Dem, vi spiser i dag er ofte fra plantager i Californien. Mandler bruges både i mad, medicin og kosmetik. Især er mandelolie populært udvortes. Og så bruges de selvfølgelig i julegodtens konge: marcipanen.
Mandler er rige på B- og E-vitamin, magnesium, zink, fosfor og jern.

Hasselnødder

En rigtig nordisk nød, som vokser mange steder – også herhjemme. Selv i bibelen og gamle græske tekster er nøddens brug omtalt. De er gode rå, ristede og blandet med andre nødder – en rigtig dessertnød.
Hasselnødder er rige på E-vitamin og fibre.

Valnødder

Allerede i år 7000 f.kr. er valnødder beskrevet. Træet kommer fra det gamle Persien. Valnødder er populære som smag til madretter, brød og kager.
Valnødder er rige på omega3-fedtsyrer.

Peanuts

Peanuts kan spores helt tilbage til inka- og mayaindianerne i Sydamerika, men dyrkes i dag i flere verdensdele. De vokser på en bælgplante og er af ærteblomstfamilien.
Peanuts indeholder meget protein, B3-vitamin og folinsyre.

Pistacienødder

Kommer oprindelige fra Persien, og dyrkes nu i hele middelhavsområdet og Californien. Skallen sprækkes, når nødderne er modne. Usaltede pistacienødder er flotte til kager og desserter, men vi kender dem mest som den saltede snack.
Pistacienødder har et højt indhold af kalium.

Pekannødder

Kommer oprindeligt fra Nordamerika, men dyrkes i dag flere steder. Pekannødder ligner valnødder, men er lidt sødere og rundere i smagen.
Pekannødder har et højt indhold af zink.

Macadamianødder

I Australien, som er nøddens hjemland, kaldes den dronningenødden. Ristede og saltede er de en lækker mundfuld, men du kan også bruge dem rå og i madlavning.
Det er en fed nød, der mætter godt.

Paranødder

Kaldes også ”brazilnuts”, og høstes fra vildtvoksende træer i Amazonas, Peru, Bolivia, Colombia, Venezuela og selvfølgelig Brasilien. De ligger 15-30 nødder i en frugt på størrelse af en melon.
Paranødder er rige på selen, B1-vitamin, magnesium og fosfor.

Cashewnødder

De sydamerikanske nødder smager sødligt, og den bøjede form er let genkendelig. I Asien bruges den meget i madlavningen.
Cashewnødder er rige på magnesium.

Pinjekerner

Er frø fra koglerne på pinjetræerne. Mere end 100 frø kommer frem, når koglen åbner sig. Pinjekernerne dyrkes i middelhavslandene og i Kina. De bruges meget i madlavning, f.eks. i Italiens berømte pesto.
Pinjekerner er rige på kostfibre, mineraler og proteiner.
(Oprettet den 23. december 2009)
Kilde: Dinside.no

Forrige artikelGenbrugspapir på pakkerne og energijulelys

Næste artikelSøg på symptomer