Nyheder

Julestress: ”Rend mig i traditionerne!” – eller hvad?

1. december 2015

Hænger juleræset dig ud af halsen? Er tanken om juledagene sammen med hele familien ved at sende dig på flugt sydpå? Bliver du svimmel alene ved tanken om alt det, du skal nå? Måske trænger dine traditioner til et eftersyn …

Det skulle være så hyggeligt og romantisk, men er nærmere stressende og alt andet end det, du har brug for i en tiltrængt ferie. Det gentager sig hvert år: Kalenderen bliver fyldt op allerede inden december, juleaften-puslespillet med egne, dele- eller papbørn går lige akkurat op, og alle styrter rundt for at skabe en ’rigtig’ jul for børnene, hinanden, familien.

Lillejuleaften er du ved at eksplodere og har mest lyst til at rende fra det hele – melde dig syg med en mystisk lidelse! – men juleaften tager du alligevel juledresset på, polerer helligdagssmilet og følger opskriften fra sidste år. Du er bukket under endnu en gang; for svag til at stå imod traditionernes uforklarlige logik.

Hvad siger din jul om dig?

Hvorfor bliver vi ved med at lade os overbevise om denne nødvendighed af juleklip, julebagning og julefrokoster med Gud og hver mand? Svaret er: Julen er en meget snedig størrelse! Moralen om, at ”julen er hjerternes fest”, hvor vi skal overgå os selv i gavmildhed og omtanke for andre, stopper hurtigt en julesok i munden på den, der i en svag stund får den tanke, at ”det kunne nu være dejligt bare at være os to, os fire …”

Vi kæmper simpelthen med vores egen selvopfattelse: ”Er jeg virkelig så asocial og egoistisk, at jeg ikke kan holde ud at bruge et par dage med min familie eller en aften med kolleger/venner?”, ”Hvordan kan alle andre magte det hele og virke til at hygge sig, når jeg bare tænker på at få det hele overstået?”

Du ser allerede et scenarium for dig, der fremkalder akut hjerteflimmer: Du skal forklare, hvorfor I har afskaffet julegaver til de voksne/søskende/dem, der ikke er med juleaften, eller hvorfor I har droppet and og flæskesteg til julemiddagen, eller hvorfor du er kommet til at bestille en rejse til dig og kæresten lige akkurat i juleferien …

Julen til eftersyn

Uanset, om du er nybegynder eller øvet i at se dine traditioner efter i sømmene, så kan det altid betale sig at lave en god gammeldags ’cost-benefit-analyse’. Kort sagt: Hvad får du ud af dine anstrengelser? Uanset, hvordan du skruer det sammen, skal der være plus på kontoen for dig: Hvis du er nødt til at sluge en kamel eller to, skal den glæde og julefred, der får de langbenede bæster til at glide ned, være så mærkbar, at det giver mening både før, under og efter festlighederne. Ellers må du justere dine planer!

Hvis du ikke vil melde dig helt ud, er det vigtigt på forhånd at afklare, hvor du hopper på og stiger af. Stop op, inden du får de brændte mandler helt galt i halsen, og overvej, hvorfor du hidtil har spillet med på disse julelege:

  • Du vil ikke skuffe nogen?
  • Du risikerer at holde din jul mere eller mindre alene, hvis du ikke leger med?
  • Dine undskyldninger lyder hule i dine egne ører, og du har svært ved at gøre alvor af dine ideer?

Årsagen er afgørende for, hvordan du kan gribe sagen an: Har du brug for at forklare nærmere over for andre, du måske skuffer? Skal du have iværksat andre aftaler, så du ikke lander i en ensom juledepression? Eller skal du se dig selv i øjnene og rydde op i gamle skrammer og skuffelser?

Hvis der er uklare grunde eller dagsordner bag din trang til ’juleoprør’, er tiden måske kommet til at få arbejdet med disse forhold – så du kan sige fra og til uden en masse krumspring eller negative undertoner. Det gælder iøvrigt i alle sammenhænge – ikke kun til jul.

Reducere eller udvide traditionerne?

Når du kigger tilbage på tidligere frustrationer omkring familiens traditioner, gælder det om ikke at bilde dig selv ind, at du bedre kan klare det i år. Du skal tage beslutning om, hvordan du vil have det. Og inden din dårlige samvittighed sniger sig ind, så overvej følgende: I stedet for at se dine justeringer som en reduktion af julen, så forsøg at se dem som en ’udvidelse’ af dine traditioner – en fornyelse, en berigelse, en åbning.

Når du bevidst tilfører traditionerne nye elementer, vil oplevelsen af højtiden blive beriget med en ny glæde ved disse ferie- og helligdage. Budskabet om hjerternes fest kan få ny betydning og vægt, idet du både tilgodeser dine egne behov OG får overskud til faktisk at omgive dine kære med ægte julestemning.

En rigtig god juleopskrift

Et godt udgangspunkt for at udvikle dine traditioner vil være at formulere dit helt eget juleprogram. Tør tavlen ren, og skriv så de ting ned, som du gerne vil have, at din jul rummer – både helt konkrete ting såsom arrangementer og menu, og de mere bløde elementer, som er vigtige for dig, f.eks. julefred, tid til at slappe af og luft til at improvisere. Det vigtigste er at erkende, at den ’rigtige’ opskrift på julen, er DIN opskrift.

Idékatalog til din juleopskrift

Her har du nogle idéer til reduktioner eller udvidelser af dine traditioner:

  • Afgræns julearrangementerne til nogle få dage – det gør de f.eks. i USA.
  • Tag væk et antal dage – eller bare sig, at du ikke er tilgængelig (og sluk mobilen…)
  • Lav et samlet arrangement for familie og venner, f.eks. et ’åbent julehus’, hvor dem, der kan og vil, kommer – dem, der ikke kan, får du sikkert set næste jul eller en anden gang.
  • Uddelegér madlavningen eller lav sammenskudsgilde – og nyd, hvis noget er nyt eller smager anderledes, end det plejer.
  • Køb småkagerne og konfekten – prisen er ofte den samme eller endda lavere.
  • Meld ud i god tid inden jul, hvordan du har tænkt dig at gøre – så kan du bedre holde stand.
  • Sæt dage af til hjemmehygge og improvisér ud fra, hvad I lige får lyst til. Se, det er ferie!
  • Foreslå en alternativ julefrokost på jobbet – det kan jo være, at der er flere, der har det som dig?
  • Lad Facebook gå på juleferie, så du ikke bliver stresset af alle andres tiltag – eller bliver lokket til at deltage i mere …
  • Vælg på forhånd, hvor mange opgaver du vil påtage dig – især hvis du er sådan en, der ofte melder dig til at arrangere og lave frivilligt arbejde (du ved det godt selv, ikk?)
  • Nedjustér ingredienserne: Overvej, om der SKAL være et juletræ (størrelse, type, pynt), gaver (til hvem, antal, pris), julemad (alternativ menu, sammenskud), julepyntning (mængde, varighed) osv.
  • Begræns antallet af gaver: Lav en gavekæde, hvor hver person køber én gave, men til en bestemt person.
  • Fortæl eller læs en julehistorie højt – og tag tempoet ud af hurlumhejet.
  • Det er tilladt at synge julesange på andre tidspunkter end om træet eller i kirken – det giver julestemning lige med det samme!
  • Sæt ½-1 time af hver dag til en gåtur – tag tøj på efter vejret og gå sammen eller alene efter behov.
  • Spørg børnene, hvad de kunne forestille sig som en alternativ juleferie – det er sjældent dem, der hænger sig i hele setuppet, og så får du lidt medvind fra start.
  • Efterlys direkte tip til nemme løsninger, hjælp og alternative måder at gøre tingene på – så er du allerede i gang med at forberede dine omgivelser – og dig selv – på, at du har tænkt dig at justere.
  • Erstat hele juleferien med en anden dejlig oplevelse – især, hvis du bare ikke kan få det til at fungere med justeringer eller det, som hardcore-julefans ville opfatte som halve løsninger.
  • Stå glad og stolt ved dine nye traditioner og dine valg for din juleferie – du bliver vel ikke ekskluderet fra familien for det?

 

Forrige artikelEr dit barns mave på en hård opgave?

Næste artikelVirkningsløs ADHD-medicin

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.