Nyheder

Junkfood skaber afhængighed

8. april 2010

Kan du bare ikke banke lysten til burgere, pommes frites og anden junkfood ud af kroppen? Så har du noget tilfælles med rotter – de bliver afhængige af dårlig mad.

Burgere, chips og pølser kan få hjernen til at kræve endnu et skud af sukker, salt og fedtholdig mad. Forskere ved Scripps Research Institute i Florida har fundet ud af, at laboratorierotter bliver afhængige af en dårlig kost på linje med at blive afhængige af kokain og heroin.

Resultaterne kan ikke overføres direkte til mennesket og vores problemer med overvægt, men de fortæller noget om, hvordan kalorierig mad kan afføde afhængighedslignende reaktioner i hjernen.

Brug erfaringer med afhængighed

Det tog næsten tre år at gennemføre undersøgelsen, der som den første peger på, at vores hjerne kan reagere på junkfood, som den gør på stoffer.
– Overvægt kan være en form for tvangsmæssig overspisning, siger lederen af undersøgelsen og neuroforsker Dr. Paul Kenny. Derfor mener han også, at erfaringer fra behandling af andre former for afhængighed kan være nyttige i forbindelse med behandling af overvægt.
Undersøgelsen fortæller forskerne, hvad der sker i hjernen på laboratorierotterne, når de har let adgang til fedt- og kalorierig kost.
– Undersøgelsen viser grundigt og overbevisende, at narkoafhængighed og overvægt er baseret på de samme underliggende neurobiologiske mekanismer, siger Dr. Paul Kenny.

Junkfood førte til overspisning

I undersøgelsen blev rotterne delt i tre grupper: Den ene fik en normal mængde af sund kost, en anden fik en begrænset mængde junkfood, og den tredje havde ubegrænset adgang til cheesecake, fede kødprodukter, sandkage og chokoladesnacks.
Der var ikke nogen markante forskelle at spore hos de to første grupper. Men de rotter, som fik junkfood til overflod, blev hurtigt meget fede og begyndte at overspise.
Når forskerne elektronisk stimulerede nydelsescentrene i hjernen hos rotterne, oplevede de, at rotterne på ubegrænset junkfood skulle have stadig mere stimulation for at kunne registrere nydelse modsat rotterne på sundere kost.

Afhængighed resulterede i sult

– De gik altid efter den værste slags mad og indtog dermed dobbelt så mange kalorier som kontrolrotterne. Da vi fjernede deres junkfood og prøvede at sætte dem på en sund diæt, nægtede de simpelthen at spise, fortæller Paul Kenny.
Deres hang til junkfood var blevet så stærk, at de praktisk talt sultede sig selv i to uger, efter at den dårlige kost var taget af bordet. Dermed mener forskerne, at undersøgelsen bakker op om overvægtiges fortællinger om, at overspisning kan være enormt svært at stoppe, ligesom andre former for afhængighed.
Hos rotterne faldt udviklingen af fedme sammen med en dårligere kemisk balance i de dele af hjernen, der står for belønning. Da disse områder blev mindre og mindre lydhøre, fik dyrene hurtigt vaner med at overspise mere og mere af den fedtholdige kost. De selvsamme ændringer er registreret i hjernen hos rotter, der blev udsat for store mængder kokain og heroin.
Kilde: telegraph.co.uk
(Oprettet den 9. april 2010)

Forrige artikelOmega 3-fedtsyrer – myter og fakta

Næste artikelTørhed i skeden

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.