Tema

K for knogler og K for katalysator

Foto: Shutterstock
25. september 2021

K2-vitamin har en uhyre vigtig rolle for opretholdelsen af stærke knogler og for at holde osteoporose på afstand. Mange er ikke klar over den store betydning, og de officielle anbefalinger er næppe helt fyldestgørende.

Det er ca. 10 år siden, at en hollandsk vitaminforsker fremlagde forskning, som viste, at dagligt tilskud af K2-vitamin kan reducere tab af knoglemasse og -styrke hos kvinder, både før og efter overgangsalderen. Tidligere havde en række studier påvist forbindelse mellem knoglestyrke og K-vitamin – bl.a. en mindre risiko for knoglebrud hos mennesker, som indtager ekstra K-vitamin.

Alligevel er vitaminet stadig temmelig ukendt og indgår ikke i de officielle anbefalinger som forebyggelse af knogleskørhed. Men det behøver jo ikke forhindre dig og Naturlis øvrige læsere i at få gavn af K2-vitamin. Vi forklarer i det følgende, hvad du skal være opmærksom på.

Opmærksom ved blodfortyndende medicin

K-vitamin blev først beskrevet i 1929 af den danske nobelpristager, professor Henrik Dam, der opdagede, at K-vitamin har en uhyre vigtig rolle for blodets evne til at koagulere (heraf valget af K til navnet – K for koagulering). Senere er det også dokumenteret, at K-vitaminmangel kan øge risiko for hjertekarsygdom.

Af disse årsager anbefaler det offentlige sundhedsvæsen på nettet, Sundhed.dk, at være opmærksom på at få nok K-vitamin, hvis man tager forskellige former for blodfortyndende medicin, som kan hæmme kroppens evne til at optage vitaminet.

K-vitamin har dog også en vigtig rolle for knoglerne, som ofte er overset – og eksempelvis slet ikke er omtalt på sundhed.dk. Måske fordi knoglerne ikke optager eller indeholder K-vitamin. Så hvorfor skulle det være så vigtigt?

Forklaringen er, at K-vitamin har en nøglerolle med at aktivere nogle proteiner, der er nødvendige for at knoglerne kan optage det kalk, som styrker og vedligeholder dem. K står altså ikke kun for Koagulation – det står også for Katalysator og Knogler.

Læs også: Din guide til sunde knogler

K2 har en anden effekt end K1

Så det er ikke ukorrekt, når det anbefales at indtage kalk (calcium) og D-vitamin for at give næring til knoglerne. Det bliver blot ikke optaget særlig effektivt i skelettet, hvis kroppen ikke har K-vitamin til at ”tænde for” optagelsen. Eller rettere: K2-vitamin.

Vitaminet findes nemlig i to naturlige former: K1 og K2.

K1-vitamin har positiv effekt på blodets koagulationsevne og kredsløbssystemet. K1 findes i store mængder i de grønne grøntsager, som indeholder mange andre vigtige næringsstoffer; broccoli, asparges, spinat, grønkål og så videre. Samt i avokado.

K2 findes ikke i grøntsager. Det findes i animalske fødevarer som kød, æg, mælkeprodukter og især lever samt fermenterede produkter som ost og diverse sojaprodukter. Dine egne tarmbakterier, som lever af fiberrige grøntsager, omdanner også K1- til K2-vitamin, men ikke i tilstrækkelige mængder til at dække hele behovet.

Til gengæld er det K2-vitamin, der har den store effekt som katalysator for knoglernes optagelse af kalk.

Læs også: Svedeture og svage knogler – nej tak!

Ledig plads ved samlebåndet

Kroppens metabolisme – forbrænding – er en indviklet mekanisme, hvor en masse ting sker på samme tid for at trække næring ud af de fødevarer, vi indtager. Det kan også sammenlignes med et samlebånd, hvor forskellige proteiner på begge sider af bånde står klar til at snuppe de dele af ernæringen, som de hver især har til opgave at skubbe videre ud i kroppen.

Hvis du mangler K2-vitamin, er der en tom plads ved båndet. Det protein, som starter processen med at bringe kalk videre ind i knoglerne, ligger derhjemme og sover. Og i modsætning til bagagebåndet i lufthavnen kommer sagerne ikke tilbage igen, når de er rullet med båndet ud gennem forhænget.

Forskning har vist, at kroppen udskiller 30 % mere kalk, når der er K2-vitaminmangel. Det er den kalk, der burde være endt som energi og styrke i din knoglemasse.

Behov for tilskud

De fleste får dækket deres behov for K2-vitamin gennem indtag af f.eks. animalske fødevarer samt tarmbiotaens egen produktion. I modsætning til K1-vitamin, som er ude af kroppen i løbet af et par timer og derfor kræver konstant tilførsel, kan K2 lagres i kroppen i nogle dage.

Men hvis du ikke spiser mange gærede sojabønner og kyllingelever, kan du altså nemt komme i periodemæssigt underskud på K2-vitamin. Ikke mindst når du er forbi ungdommen – hvor K2-vitaminets rolle for knoglernes kalkoptag bliver ekstra vigtig.

Med tanke på den klare forbindelse mellem K2 og stærkere knogler er det en vældig god ide at sikre sig med tilskud af K2-vitamin. Ikke mindst hvis du er kvinde omkring eller efter overgangsalderen, hvor du skal være særligt opmærksom på din knoglesundhed.

K2 i kapsel

K2-vitamin er fedtopløseligt, så derfor kan det anbefales at tage tilskud af typen K-Pearls. K-Pearls er kapsler, hvor vitaminet er opløst i koldpresset olivenolie og derfor er klar til at blive optaget i tarmvæggen, når kapslen kommer frem. Kapslerne er desuden nemme at sluge, hvis du ikke er vild med at spise piller.

Der findes flere typer af K2-vitaminmolekyler. I tilskud benyttes to typer ved navn MK-4 og MK-7. MK-4 svarer til det K2-vitamin (menakinon), som findes i animalske og fermenterede fødevarer, mens MK-7 er den form, som tarmbiotaen selv danner.

MK-7 har den fordel, at det lagres i kroppen i flere døgn, mens MK-4 udskilles ca. lige så hurtigt som K1-vitaminet.

K-Pearls indeholder MK-7, så hvis du tager tilskuddet hver dag, er du sikker på, at din krop både får opfyldt sit daglige behov og samtidig har mulighed for at opbygge et lille lager til usædvanlige perioder.

Ofte ikke i multivitamin

Der kan være flere årsager til, at du ikke får nok K-vitamin. Med alderen svækkes kroppens evne generelt til at trække næring ud af føden. Man kan være ramt af diverse sygdomstilstande, og envidere nedbrydes K-vitamin af diverse ting, vi somme tider indtager; fra alkohol over aspirin til antibiotika.

Desuden skal du være opmærksom på, at mange multivitaminpiller ikke indeholder K-vitamin. Også nogle af dem, der er målrettet den modne målgruppe. Så hvis du vil være sikker på at give din krop de bedste betingelser for at tage kampen op mod osteoporose, er et tilskud som K-Pearls det mest sikre våben.

Læs også: Knoglesunde børn

Forrige artikelMasser af magnesium

Næste artikelKan en bank tilbyde fællesskab?

Carsten Gottlieb

Redaktør