Nyheder

Kæledyr beskytter mod allergi

15. juni 2011

Børn i familier med hund og kat udvikler sjældnere allergier, viser nye studier.

Det er stadig genstand for en del diskussioner i forskningsmiljøer; bliver børn, der vokser op med kæledyr oftere allergikere, eller er det modsatte tilfældet? Nye amerikanske studier peger i retning af sidstnævnte.

Flere allergikere fra hjem uden kæledyr

Når man sammenlignede børn, der voksede op i et hjem med kat og børn, der voksede op i hjem uden kat, kunne forskerne se en klar tendens. Børn fra de kattefrie hjem havde som teenagere dobbelt så stor risiko for at udvikle katteallergi som de børn, der var vokset op med en kat.

Men effekten er kun målbar, hvis børnene har levet sammen med kæledyrene, mens børnene var helt små. Hvis børnene først får kæledyr efter de er fyldt fem år, var der ikke nogen målbar forskel på udviklingen af allergier hos teenagerne.

Immunforsvar styrkes af kæledyr

Selvom forskerne ikke er sikre, menes det at være den tidlige kontakt med allergener og kæledyrs-relaterede bakterier, som får børnenes immunforsvar til at opbygge en naturlig immunitet overfor dyreallergi.

– Skidt er godt. Hvis dit immunforsvar på et tidligt tidspunkt har været travlt beskæftiget med at nedkæmpe bakterieangreb, vil dets modstand mod allergi være stærkere senere i livet, siger den ledende forsker på projektet, Ganesa Wegienka, Ph.D. fra Henry Ford hospitalet i Detroit.

Allergener styrker kampen mod allergi

Det er ikke det første forskningsprojekt, der beskæftiger sig med kæledyr og allergiudvikling, men det er det første projekt, hvor man har fulgt de samme børn til de blev 18 år gamle. 566 børn blev inddraget i undersøgelsen. Da børnene fyldte 18 afgav de en blodprøve, hvor forskerne kiggede på indholdet af bestemte immunsystem-proteiner, der er kendt for at nedkæmpe hunde- og katte-allergener.

Men der er visse usikkerheder i studiet. Der kan være andre årsager til, at børn fra hjem med kæledyr sjældnere udvikler kæledyrsallergi.

Selvom forskerne undersøgte forældrenes eventuelle allergier, undersøgte de ikke mere indgående forekomsten af allergi eller andre helbredsproblemer i familierne. Så forklaringen kan sagtens ligge i det enkle, at børn, der genetisk er disponeret for allergier, sjældnere vokser op i hjem med kæledyr.

Behold kæledyrene når der kommer børn

Så selvom undersøgelsens resultater er behæftet med en hvis usikkerhed, er Ganesa Wegienka ikke i tvivl.

– Jeg ville ikke skaffe min hund af vejen, hvis jeg skulle have et barn. Der er intet, der tyder på, at det er nødvendigt at afskaffe kæledyrene, når der kommer børn i hjemmet, konkluderer Ganesa Wegienka.

Forrige artikelHelbredstjek i Vietnam: Velvære er en del af behandlingen

Næste artikelMere sundhed i idrætshallerne

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.