Allergi er et kæmpe problem for vores kæledyr. Mange hunde og katte får livslang behandling for ikke at klø sig til blods. Desværre ved de fleste danskere ikke, at homøopati tit er en mere effektiv, og altid en mere skånsom behandling
Allergi er et kæmpe problem for vores kæledyr. Mange hunde og katte får livslang behandling for ikke at klø sig til blods. Desværre ved de fleste danskere ikke, at homøopati tit er en mere effektiv, og altid en mere skånsom behandling
Kæledyr er en del af familien, og derfor er hele familien ramt, hvis hunden eller katten er syg. En af de mest udbredte lidelser hos de firbenede er kroniske allergiske lidelser. Allergier kan udvikle sig til en stor negativ påvirkning af f.eks. hundens liv, og trods behandling kan det ende med en aflivning.
Dyrlæge Lise Bang Hansen arbejder med alternativ behandling af dyr, og hun ser mange patienter med kroniske allergier blive helbredt. Hun forklarer:
– Allergi er udtryk for en ubalance i immunsystemet hos dyret. Vi ved ikke præcist, hvorfor nogle individer får allergi. Desværre har hunde og katte ofte ikke gavn af de mildere lægemidler som antihistamin, der kan hjælpe mange mennesker, og derfor bliver dyrlægen nødt til at udskrive temmelig skrap medicin for at lindre symptomerne.
– Konventionel medicin kan ikke helbrede allergi. Derfor kræver det livslang symptombehandling og efter nogle år kan man opleve, enten at medicinen mister effekt eller at hunden ikke kan tåle medicinen længere. Så kan aflivning blive næste skridt, siger hun.
Lise Bang mener, det er synd at mange, både dyreejere og dyrlæger, ikke ved nok om mulighederne i alternativ behandling.
Alle dyrlæger vil nok sige, at udsigten til at få kureret allergi med konventionel behandling, nærmest er lig nul. Dyrlægen må normalt forlade sig på symptombehandling, så det undgås, at kæledyret kradser sig til blods. Hvis den medicinske behandling afsluttes, kommer allergien forventeligt igen.
Til gengæld kan den rette homøopatiske behandling ofte helt fjerne kronisk allergisk sygdom
–- Det tør man jo som dyrlæge næsten ikke sige, for med den konventionelle værktøjskasse er det umuligt at opnå, fortæller Lise Bang Hansen.
– Det kan være en lidt mere omstændelig proces at finde frem til den rette behandling. Nogle gange kræver det blot 2-3 konsultationer, andre gange mange flere besøg hos mig eller en af mine kolleger. Til gengæld ser vi jævnligt, at den rette homøopatiske medicin kan genoprette balancen i immunsystemet, så allergien helt forsvinder, siger hun.
Ikke sjældent modtager hun dyr, der er opgivet af andre dyrlæger.
– Når en kollega hører, at jeg har hjulpet sådan en patient, spørger de nogle gange, om de ikke lige må få at vide, hvilket homøopatisk middel, jeg brugte. Men helt så enkelt er det desværre ikke.
Homøopatisk behandling er holistisk behandling, som betyder, at den udvælges specifikt til det enkelte individ. 50 ens hunde med samme problem skal derfor behandles på 50 forskellige måder, fortæller Lise Bang Hansen.
Dyrlæger gør naturligvis alt, hvad de kan, for at hjælpe deres patienter. Det er desværre bare sådan, at allergi kan lindres men ikke helbredes med det værktøj, vores almindelige læger og dyrlæger har til rådighed.
Det kan give en del frustration hos hundeejere, der tit siger at ”de har prøvet alt”. Når hun spørger ind til, hvad det betyder, handler svaret ofte om noget i retning af, at de har skiftet foder 5 gange og prøvet 3 forskellige slags immundæmpende medicin fra dyrlægen.
– Den slags tiltag lindrer højest her og nu, men hunden vil aldrig holde op med at lide af allergi. Det er helt forudsigeligt, siger Lise Bang Hansen.
Med mere kendskab til alternativ behandling ville flere dyreejere blive henvist til en dyrlæge med efteruddannelse i homøopati tidligere i sygdomsforløbet. Det kunne spare mange dyr (og deres ejere) for mange kvaler.
Den holistiske tilgang afspejler en anden tankegang, end vi er vant til hos både mennesker og dyr
– Holistisk behandling er et helt andet paradigme end den almindelige konventionelle behandling. Hver behandling kan tage længere tid, fordi vi skal se mønstrene i det enkelte dyr og nøje analysere dets adfærd og reaktioner, forklarer Lise Bang Hansen.
Men hvem bekymrer sig i grunden over, at behandlingen tager lidt ekstra tid, når ens kæledyr slipper for allergiske gener og bliver rask bagefter?
I Danmark er det ulovligt for andre end dyrlæger at behandle syge dyr.
Der er blandt dyrlæger en stigende interesse for holistiske behandlingsformer, og mange dyrlæger har i dag en efteruddannelse i behandlingsformer som osteopati, akupunktur eller homøopati.
– Lige med undtagelse af Bornholmerne har ingen kæledyr i Danmark langt til en dyrlæge med kendskab til homøopati, siger Lise Bang Hansen.
– Det er også vigtigt for mig at understrege, at der aldrig er noget modsætningsforhold mellem den konventionelle symptombehandling, alle dyrlæger kan tilbyde, og den homøopatiske behandling. Den første sørger for uundværlig lindring, mens den anden arbejder på problemets rod (det ubalancerede immunsystem).
De to behandlingsformer kan også sagtens gives samtidigt, så længe det er nødvendigt. Men i sidste ende vil vi jo gerne se en varig løsning, nemlig at dyret bliver helt rask.