Nyheder

Kærlighed i coronaens tid

Foto: Adobe Stock
9. januar 2021

Mange havde nok håbet, at indgangen til 2021 også ville betyde en ende på det nedlukkede samfund og selvisolationen. Måske mest af alt dem, som bor alene og længes efter kærligheden. For hvordan skal man finde sin eneste ene eller bare en at være nær med, når samfundet lukker ned? Vi tager et kig på dating under lockdown.

Mennesker er sociale væsener. Vi forener os i samfund og knytter os til hinanden, fremfor at leve en enspænder tilværelse. Der kan være forskellige grader af behov for berøring og nærkontakt, men grundlæggende trives vi ikke med ensomhed. Faktisk er netop ensomhed eller følelsen af at være ensom, den største risikofaktor for psykisk sygdom. 

Men hvad gør man, hvis man inden corona var single eller er blevet det, mens pandemien stod på. Lysten til at være tæt på andre mennesker, forsvinder ikke, bare fordi, vi godt ved, at vi skal holde afstand. Danmarks største datingsite “Dating.dk” har kigget på, hvordan kærlighedens sprog har set ud under corona, og hvordan datingscenen har taget sig ud i det seneste år. 

I en anonym undersøgelse har sitet spurgt deres brugere, hvad de savner mest, og dermed hvad de søger, når de dater. Og selvom man nemt kunne forestille sig, at det var den fysiske intimitet, som tog førstepladsen, er det faktisk slet ikke sex, der tager førstepladsen. 

Et helt nyt datingsprog

For mens casual-dating i de senere år er blevet nemmere med forskellige apps, indtager sex faktisk en femteplads på listen over savn hos singlerne på Dating.dk, viser undersøgelsen. Det, som singlerne søger, er kærlighed. På andenpladsen kommer tosomheden, efterfulgt af en at dele livets gode og svære stunder med. På fjerdepladsen kommer så en at hygge sig med i ferier, weekender og helligdage og nederst på listen kommer så sex.

Der kan være mange grunde til, at det netop er sådan prioriteringslisten ser ud, men ser man samlet på svarene fra singlerne, lader det til, at coronaen, og alt hvad den har medført, har påvirket vores måde at date, og sandsynligvis også vores prioriteter. I 2019 svarede 79 procent eksempelvis, at de ville sige ja til et kys på første date, mens det tal i 2020 var faldet med 10 procentpoint. En forklaring på det kan være de mange opfordringer og formaninger til at holde afstand til hinanden, og at man måske vil føle en større grad af sikkerhed og tryghed, før man kommer helt inden for smitterisiko af sin date.

[relateredehistorier]

Ser man på de ord, som fyldte meget på siden i 2020, er der da også sket noget. For mens kæreste, kærlighed, kaffe og seriøse forhold stadig bliver skrevet hyppigt, er helt nye ord også dukket op. Covid-19 fyldte sidste år lige så meget som kærlighed på datingsitets fællesforum, ligesom corona, smitte og influenza også var hyppige gæster i trådene. 

Alt i alt kan det sammenfattes, at ligesom corona har påvirket alle andre aspekter af vores hverdag, har det også sat sit præg på datinglivet. 

Flere vælger online dating til

Det store spørgsmål er selvfølgelig, om dating er blevet helt tabu og er gået helt i stå. For de slagmarker, som mange singler er vant til at benytte, har været utilgængelige i det meste af det forgangne år. Så er singlerne sølet hen i ensomheden? Sådan ser det ikke ud.

Faktisk har Dating.dk oplevet en stigning på over 25 procent i antallet af brugere. De har også set en markant stigning i antallet af sendte beskeder, som er steget med 50 procent. En del af dette kan skyldes, at flere bruger sitet, når det ikke er muligt at møde potentielle partnere andre steder, mens en anden del kan skyldes, at der bliver skrevet mere, inden et møde bliver sat op. Særligt i region Hovedstaden og Midtjylland, har der været gang i den – så er du single i de områder, og savner oplevelsen af spænding, håb og kontakt, som dating kan medføre, er der altså god grund til at kaste sig ud på det online datingmarked. 

Mænd tager det første skridt

Foruden corona, har en anden stor debat også fyldt i 2020’s efterår – nemlig snakken om krænkelser og #MeToo. Dating kan være en sprængfarlig bombe i den henseende, fordi der er potentiale for fejlkommunikation og misfortolkning af signaler. Men indtil videre ser debatten ikke ud til at have rykket noget ved spørgsmålet om, hvem der skal sende den første besked. 

Det er stadig langt overvejende mændene, der skal tage skridtet og åbne samtalen. Faktisk sker det sådan i hele 81,5 procent af tilfældene, mens kvinderne kun vover pelsen 18,5 procent af gangene. De mere traditionelle mønstre ser altså stadig ud til at præge dating scenen.

Ensomhed er en svær størrelse, fordi man kan føle sig ensom, selvom man er omringet af mennesker. Men det forgangne år har måske i særlig grad udstillet, hvor alene man kan være som single. Derfor er det heller ikke mærkeligt, at forbruget af onlinedating stiger. Vi kigger ind i resten af vinteren og et forår, hvor det er uvist, hvor meget normalitet, der kommer tilbage, og hvor vi fortsat skal passe på ikke at sprede smitte rundt i samfundet. På trods af det, lader det til, at mange danske singler stadig leder efter kærligheden i coronaens tid. 

Forrige artikelNye kostråd med fokus på klima

Næste artikelStyrk dit immunforsvar – helt naturligt

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.