Nyheder

Kærligheden spirer blandt efterlønnere

1. juli 2011

Det er blevet mere almindeligt at blive gift, selvom brud eller gom er over 60 år gamle. Siden 2000 er der sket en stigning på næsten 60 pct.

Kærligheden spirer blandt mennesker over 60. Mere end nogensinde før. De billeder på den tredje alder, vi kender fra Beatles’ berømte ”When I’m Sixty-Four” eller Gnags’ ”Når Jeg Bli’r Gammel” passer ikke på flertallet af nutidens mennesker over 60. De vil ikke nøjes med at ”spise æbler med pebermyntestænk”, som det hedder i Gnags’ sang, eller fodre ænder og luge ukrudt, som den dengang unge Paul McCartney sang i Beatles-klassikeren fra 1967. De vil stadig have noget ud af livet – og hvis det kræver at bryde op, blive skilt fra en mangeårig livsledsager og begynde forfra med et nyt ægteskab, springer de langt oftere ud i den svære manøvre end for bare ti år siden.

Flere over 60 bliver gift

I 2000 blev 1353 mænd og kvinder i alderen 60-69 gift i Danmark. Nogle med hinanden, andre med yngre og ældre brude og gomme. I 2010 var tallet steget til 2097.

De samme tendenser ses i Sverige, hvor der dog er sket mere end en fordobling i den samme periode.

Den første ungdomsgeneration med frie valg

Ifølge eksperterne skal årsagen findes i efterkrigsgenerationen, der ikke vil affinde sig med en tyngende og usynlig tilværelse; de dropper gerne dårlige bekendtskaber og holder sig ikke tilbage fra at gifte sig med en ny kærlighed. De er i bevægelse.

Den svenske ægteskabsrådgiver, Sverker Wadstein er ikke i tvivl om årsagen til boomet af 60+ ved alter og kommunekontor.

– Det, vi ser, er den første ungdomsgeneration, der havde valgmuligheder, som fortsætter med at træffe aktive valg. De har større krav til, hvordan deres liv skal se ud, samtidig med at det i højere grad er i orden at bryde op og begynde forfra, også sent i livet. Noget, som var meget forbundet med skyld og skam førhen, siger Sverker Wadstein.  

Kvinder over 60 er økonomisk uafhængige

Før blev dårlige ægteskaber holdt i live af det faktum, at kvinden var økonomisk bundet. Hun havde ikke råd til at gå fra manden. Nutidens kvinder over 60 er fra den generation, hvor kvinderne for alvor kom på arbejdsmarkedet, så de er mere frie til at træffe egne valg – og gå, hvis kærligheden er død. Mange undersøgelser peger dog på, at det fortsat oftest er manden, der indleder en skilsmisse, fordi kvinder er mere tilbøjelige til at blive.

– Men synsvinklen er ved at ændre sig. Der findes en tiltagende accept af skilsmisser; man bliver ikke lukket ud af vennekredsen, fordi man har valgt at blive skilt, siger Sverker Wadstein.

Kilde: halsa.se, statistikbanken.dk 

Forrige artikelSpicy bønnepålæg

Næste artikelTommy Kenter sværger til udrensningskure og grønsagssaft: Faste giver kroppen ferie!

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.