Nyheder

Kaffe er en sund last

8. december 2015

En del undersøgelser har de senere år frikendt kaffe som en usund vane. Nu viser et nyt studie, at du roligt kan drikke løs af de varme, bitre dråber.

En frisk undersøgelse fra Harvard University Chan School of Public Health viser, at det er bedre at drikke fem daglige kopper kaffe end blot én eller to.

Omfattende data bag undersøgelse

Drikker du tre til fem kopper kaffe hver dag, vil risikoen for at dø for tidligt af diabetes, hjertesygdomme, selvmord eller Parkinsons blive sænket med 15 pct. Det er tilmed bedre at drikke tre til fem daglige kopper end at nøjes med en enkelt eller to kopper.

Undersøgelsen er baseret på data fra 300.000 sygeplejerske og andet sundhedspersonale, og dataene er indsamlet over en periode på 30 år.

Lær bedre med kaffe

Kaffebønnernes indvirkning på vores generelle sundhedstilstand har været genstand for mange studier igennem de sidste årtier. Flere af de nyere undersøgelser har konkluderet, at kaffe måske hjælper til med at formindske risikoen for type 2-diabetes og hjerteinfakt, ligesom hyggedrikken hjælper vores kognitive funktioner. Du lærer altså bedre og ser verden klarere, når du får en god kop kaffe. Det er ikke ren indbildning.

Det er dog stadig uklart, præcis hvorfor kaffen har indvirkning på de kognitive funktioner i hjernen.

– Vi er ikke helt sikre på, hvorfor kaffe har alle disse positive fordele. Kaffebønnen selv er fyldt med mange forskellige næringsstoffer og fytokemikalier. Og mit gæt er, at de arbejder sammen for at have nogle af disse fordele, siger professor i epidemiologi og ernæring Walter Willet fra Harvard University. Han er medforfatter til det nye studie.

Fem kopper er dog ikke så meget

Så der er øjensynligt ikke nogen grund til at have dårlig samvittighed over din smag for kaffe. Men fem kopper er dog ikke så meget for den inkarnerede kaffedrikker; det svarer til omkring tre krus. For mange kan det fortsat være en god idé at fokusere på kvalitet frem for kvantitet – den elendige automatkaffe eller pulverkaffe, der bare tjener som et hurtigt fix, kan med fordel erstattes af et glas forfriskende koldt vand. Og måske kan kanden med kaffe foran tv’et fint erstattes af en enkelt god, hjemmelavet latte eller cappucino.

Det kan dog være en dårlig idé at drikke kaffe om aftenen; for mange vil det forstyrre nattesøvnen og gøre det sværere at falde i søvn. Så drik primært din kaffe om morgenen og begyndelsen af eftermiddagen. Det begrænser også forbruget lidt.

Kilde: B.dk.

Forrige artikelStop julens madspild #1

Næste artikelQuick-grød

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.