Nyheder

Kaffe kan (måske) forlænge livet

Snart er det usundt, og snart er det sundt: Forskere har atter haft kaffen under lup, og denne gang er resultatet positivt.

Foto: Shutterstock
5. oktober 2022

Snart er det usundt, og snart er det sundt: Forskere har atter haft kaffen under lup, og denne gang er resultatet positivt.  

Det er et emne, der er blevet forsket rigtig meget i de sidste mange år. Er kaffe en usund last eller et fornuftigt valg i moderate mængder? Resultaterne af de forskellige forskningsprojekter er meget forskellige, selvom de fleste vist er enige om, at et moderat indtag næppe udgør nogen sundhedsfare. 

Koffeinfri kaffe har også positiv effekt

Nu viser et australsk studie, at to til tre kopper kaffe dagligt kan nedsætte risikoen for hjertekarsygdomme og tidlig død. Det gælder både almindelig og koffeinfri kaffe, så det er ikke koffeinen, der udgør den positive forskel.  

– Resultaterne tyder på, at mildt til moderat indtag af både filterkaffe, instant kaffe og koffeinfri kaffe bør betragtes som en del af en sund livsstil, siger Peter Kistler, der er leder af klinisk elektrofysiologisk forskning ved Baker Heart and Diabetes Institute og hovedforfatter til det nye studie.  

Forskere fandt signifikant mindre risiko for koronar hjertesygdom, kongestiv hjertesvigt og stroke for mennesker, der drikker alle tre typer kaffe. Men kun filterkaffe og instant kaffe med koffein reducerede risikoen for en uregelmæssig hjerterytme kaldet hjertearytmi.   

Svært at dokumentere årsagssammenhænge

Tidligere undersøgelser har vist, at moderate mængder kaffe (mellem tre og fem kopper dagligt) kan sænke risikoen for hjertesygdomme, Alzheimers, Parkinsons, type 2-diabetes, leversygdomme og prostatakræft. 

Imidlertid er det nye studie blot et observationsstudie, hvorfor det ikke beviser en direkte årsagssammenhæng. 

– Gør kaffe dig sund, eller drikker sunde mennesker kaffe? Randomiserede, kontrollerede forsøg er nødvendige for at bevise forholdet mellem kaffe og kardiovaskulær sundhed, siger Charlotte Mills, underviser i ernæringsvidenskab ved University of Reading i Storbritannien til CNN.com. Hun er ikke en del af forskerholdet bag den nye undersøgelse.  

Filterkaffe med koffein sænkede risikoen mest 

Undersøgelsen brugte data fra UK Biobank, en forskningsdatabase, som indeholdt præferencer for kaffeforbrug på næsten 450.000 voksne. Ingen af dem led af hjertearytmi eller andre hjertekarsygdomme ved starten af undersøgelsen. De blev opdelt i fire grupper: De, der nød koffeinholdig filterkaffe, de, der drak koffeinfri kaffe, de, der foretrak koffeinholdig instant kaffe, og de, der slet ikke drak kaffe. 

Efter et gennemsnit på 12,5 år undersøgte forskere læge- og dødsjournaler for rapporter om arytmi, hjertekarsygdomme, slagtilfælde og død. Efter justering for alder, diabetes, etnicitet, højt blodtryk, fedme, obstruktiv søvnapnø, køn, rygestatus og te- og alkoholforbrug, fandt forskerne, at alle typer kaffe var forbundet med en reduktion i dødsfald uanset årsag. 

100 komponenter med betydning i kaffe

Det faktum, at både koffeinholdig og koffeinfri kaffe var gavnlig gav en ekstra nuance til resultaterne.   

– Koffein er den mest kendte bestanddel i kaffe, men drikken indeholder mere end 100 biologisk aktive komponenter. Det er sandsynligt, at de ikke-koffeinholdige forbindelser var ansvarlige for de positive forhold, der blev observeret mellem kaffedrikning, hjertekarsygdomme og overlevelse, siger Peter Kistler. 

Kilde: CNN.com 

Forrige artikelSænk blodtrykket med frugt

Næste artikelSkal drengen spise mere kød?

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.