Nyheder

Kaffe med mælk kan reducere inflammation 

Foretrækker du et skvæt mælk i din kaffe? Det er måske en god vane. Dansk forskning tyder på, at den kombination er sund.

Foto: Shutterstock
16. februar 2023

Foretrækker du et skvæt mælk i din kaffe? Det er måske en god vane. Dansk forskning tyder på, at den kombination påvirker inflammation.

Forskere på Københavns Universitet er kommet frem til, at kaffe med et stænk mælk kan skærpe immuncellernes aktivitet. Dermed kan en kop kaffe måske have antiinflammatoriske egenskaber. Måske – fordi antagelsen trods alt ikke er blevet efterprøvet på mennesker endnu.  

Men de fandt ud af, at en blanding af protein og antioxidanter øger immuncellernes aktivitet. De har også fundet ud af, at polyfenoler i kaffe binder sig til proteinerne i mælk. Polyfenoler er antioxidanter. 

Antioxidanter reducerer inflammation 

Når vira og bakterier kommer ind i kroppen, reagerer vores immunsystem. Det pumper hvide blodlegemer og andre kemiske stoffer ud for at beskytte os. Den reaktion kaldes betændelse. 

Men det sker også, når vi overbelaster sener og muskler. Det er karakteristisk for sygdomme som bl.a. gigt – eller hvis vi blot har været lidt overmodige med motionen. 

Langvarig betændelse i kroppen øger risikoen for hjertekarsygdomme. Især patienter med kroniske inflammatoriske sygdomme har en øget risiko. Redningen er antioxidanter. De reducerer oxidativt stress, der kan forårsage betændelse.  

Polyfenoler er en gruppe antioxidanter, som bær, frugt og grøntsager indeholder meget af. De har en række sundhedsfremmende egenskaber. De findes i planter, såsom bær, frugt og grøntsager, olivenolie. Og i te, kaffe, rødvin og øl. 

De forhindrer og forsinker oxidation i både mad og organer i kroppen. De bekæmper celleskader og reducerer stigningen i blodsukkeret. 

Fenoler i bær såsom tranebær og tyttebær kan også forhindre urinvejsinfektioner. 

Man anvender fenoler i fødevareindustrien, hvor de kan minimere oxidation og øge holdbarheden af visse fødevarer. Det gælder især i fed mad, hvor de kan forhindre dem i at blive harske. Men også i andre fødevarer kan fenoler hjælpe til at bevare smag og konsistens. 

Kaffe er propfyldt med polyfenoler 

Kaffe indeholder mange polyfenoler. Faktisk er kaffe en stor kilde til antioxidanter i nordisk kost. Det viser en artikel i det norske Tidsskrift for ernæring.

Relativt få undersøgelser har dog undersøgt konsekvenserne af, at polyfenoler reagerer med andre ingredienser. Hvad sker der, når du blander dem med proteiner? 

Det har fødevareforskere ved Københavns Universitet i den nye undersøgelse undersøgt. Specifikt hvordan polyfenoler reagerer med en aminosyre, der er byggestenen i proteiner. 

De mener selv, at resultatet er ganske lovende. 

Som turbo for immuncellerne 

– Vi har vist, at når polyfenoler reagerer med en aminosyre, øges immuncellernes evne til at hæmme inflammation, siger professor Marianne Nissen Lund ved Fødevareforskningsinstituttet i en pressemeddelelse i Science Daily. 

Immuncellerne blev dobbelt så aktive i forsøget. 

Undersøgelsen er offentliggjort i Journal of Agricultural and Food Chemistry. 

En blanding af polyfenoler og protein – som i kaffe latte – kan således muligvis også have en gavnlig effekt på inflammation hos mennesker. Undersøgelsen er kun lavet på celler i laboratoriet. Men nu vil forskerne gerne teste yderligere på dyr. Senere venter de første tests med mennesker.  

Lavede inflammation i immunceller 

Forskerne den antiinflammatoriske effekt ved at påføre immunceller i laboratoriet kunstig betændelse. Derefter fik nogle af cellerne doser af polyphenoler, der havde reageret med en aminosyre. Andre modtog kun polyfenoler. En kontrolgruppe modtog intet. 

De immunceller, der blev behandlet med kombinationen, var dobbelt så effektive til at bekæmpe inflammationen. Det blev sammenlignet med dem, der kun fik polyfenoler. 

Binder naturligt til protein 

Tidligere undersøgelser har vist, at polyfenoler binder sig til proteiner i kødprodukter, mælk og øl. Molekylerne binder sig til hinanden i kaffe med mælk. Det sker tilmed ekstremt hurtigt. 

Det er dog usikkert, hvordan blandingsforholdet bør være. Om en lille skvæt mælk i kaffen er nok – eller om en kaffe latte med meget mælk fungerer bedre. 

Kan smoothies det samme? 

Forskerne på Københavns Universitet antager, at den gavnlige effekt også gælder andre kombinationer af fødevarer, hvor proteinrige fødevarer blandes med antioxidantrig frugt eller lignende. 

– Vi kan forestille os noget lignende sker, når vi spiser en kødret med grøntsager. Eller en smoothie, hvis du har mælk eller yoghurt i, sammen med frugten, siger Marianne Nissen Lund i en pressemeddelelse. 

Kilde: Forskning.no

Forrige artikelDerfor er du træt efter en nats søvn

Næste artikelForebyg parfumeallergi: 4 gode råd

Thomas la Cour

Journalist