Nyheder

Kaffe mindsker risiko for brystkræft

25. maj 2011

Kaffe er ofte udskældt i helsesammenhæng. Men ifølge svenske forskere kan kaffe nedsætte risikoen for brystkræft.

Det er en forskergruppe ved Karolinska Institutet i Stockholm, der er kommet frem til, at kaffedrikning kan mindske risikoen for den såkaldte (ER)-negative brystkræft hos kvinder.

Mere kaffe gav mindre brystkræft

Forskerne har kigget på to grupper kvinder i samme aldersgruppe, hvor den ene gruppe har været ramt af brystkræft, mens den anden er gået fri.  Man har taget højde for andre livsstilsfaktorer og kigget på kvindernes kaffeforbrug.  De fandt frem til, at kvinder, der drikker kaffe hver dag, har en lavere brystkræftfrekvens end kvinder, der sjældent drikker kaffe. Resultaterne blev justeret i forhold til andre faktorer såsom klimakteriet, motion, BMI, uddannelse og brystkræft i familien.

Kaffe hjalp kun mod særlig kræftform

Resultatet viste, at kaffes beskyttende effekt kun kunne måles i forhold til den såkaldte (ER)-negative brystkræft.

Forskellen på (ER)-negativ og (ER)-positiv brystkræft er populært sagt, at den positive er afhængig af østrogener for at udvikle sig, mens den negative udvikler sig uafhængig af østrogenpåvirkningen.

Kaffetypen kan være afgørende

Jingmei Li var leder af studiet erkender, at tidligere studier har givet andre resultater. Tyske forskere er kommet frem til noget, der ligner det svenske resultat – dog med en langt svagere tendens.

– Jeg tror, det kan hænge sammen med, hvordan kaffen er tilberedt og hvilke bønner, der er anvendt, siger Jingmei Li.

– Vi kan endnu ikke med sikkerhed sige, hvilken mekanisme, der ligger bag den velgørende effekt i kaffen. Der er dog intet, der tyder på, at effekten skyldes de såkaldte fytoøstrogener i kaffen, eftersom det ikke gav noget udslag i den (ER)-positive brystkræft, der er hormonafhængig, siger Jingmei Li.

Det er omkring en tredjedel af alle brystkræfttilfælde, der er (ER)-negativ. Det er en brystkræft, der oftest opstår senere i livet og som generelt er mere aggressiv end den (ER)-positive.

Kilde: Ki.se

Forrige artikelTræn dit DNA og lev længe

Næste artikelAnette Støvelbæk: En kamp for det, vi elsker…