Nyheder

Kaffedrikkere ser syner

28. januar 2009

Pas på med for meget kaffe. Ny forskning viser, at hallucinationer og indtag af koffein hænger tæt sammen.

Hvis du ser syner eller hører stemmer, der ikke er der, så kan det være, at du skal skære ned på antallet af kopper kaffe.

En engelsk undersøgelse viser, at koffein i større mængder fra kaffe, te, chokolade og energidrikke øger risikoen for hallucinationer. Det skriver videnskab.dk.
Flere kopper – større risiko
Ifølge undersøgelsen er risikoen tre gange højere hos folk, der drikker mindst tre kopper friskbrygget mokka – hvad der svarer til syv kopper pulverkaffe – om dagen, når man sammenligner med folk, som drikker mindre end én kop pulverkaffe om dagen.
Det skriver videnskab.dk på baggrund af resultaterne af undersøgelsen, der er offentliggjort af psykologer fra Durham University i tidsskriftet Personality and Individual Differences.
I undersøgelsen udspurgte psykologerne 200 studenter om deres koffeinindtag i forhold til stressniveau og oplevelser af hallucinationer.
Øger stressniveauet
Forskerne mener, at resultat kan tolkes således, at koffein forstærker de negative effekter af stress, fordi koffein øger mængden af stresshormonet kortisol i blodet. Og det forstærkede stressniveau kan på den måde være årsag til hallucinationerne.
En alternativ forklaring fra forskerne er, at de udsatte studerende muligvis bruger kaffe og chokolade til at komme igennem oplevelsen af at have en hallucination.
Ernæringens rolle for hallucinationer
Ifølge videnskab.dk gør den ene af forfatterne til forskningsartiklen i en pressemeddelelse opmærksom på, at hallucinationer ikke nødvendigvis er et tegn på, at man er syg.
”Hallucinationerne kan være sat i gang af f.eks. traumer fra barndommen, men denne undersøgelse antyder, at det giver god mening også at undersøge, hvilken rolle ernæring spiller for hallucinationer,” mener Simon Jones, der som ph.d.-studerende har lavet artiklen med sin vejleder, ph.d. Charles Fernyhough.
Kilde: Jyllands-Posten

Forrige artikelForskere undersøger alternativ behandling

Næste artikelVi får kun den positive forskning at se

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.