Nyheder

Kakao bedre end penicillin

30. marts 2007

Amerikansk forskning om kakaovaner hos Kuna-folket i Panama peger på store gode kræfter i den lille bønne med den lækre smag.

Noget tyder på at vi i fremtiden skal skrive “kakao-vitaminer” på indkøbssedlen, ifølge den amerikanske ernærings ekspert Daniel Fabricant. Hans udtalelse til SCI – et unikt, uafhængigt internationalt forum, etableret i 1881, hvor videnskaben møder industrien – er baseret på nye resultater fra prof. Norman Hollenbergs forskning i kakaodrikning hos Kuna-folket i Panama.Første gang den “civiliserede verden” i Europa hørte om kakao, var da Christoffer Columbus vendte hjem fra Vest Indien og bl.a. medbragte denne mærkelige bønne, som de indfødte lavede en slags te af og drak i stor stil. Drikken blev nu ikke særlig populær hos europæerne, for den var ekstrem bitter. Først senere, opblandet med sukker og mælkeprodukter, blev en variant af bønnen udbredt som chokolade. Det videnskabelige navn er theobroma og betyder “Gudernes mad”. Ordet kakao stammer sandsynligvis fra det yucatek-mayaske ord cacau.Norman Hollenberg, professor i medicin ved Harvard Medical School (USA), har foretaget årelange studier af Kuna-folket i Panama og konstateret at fire af de fem mest dødelige sygdomme i den vestlige verden – slagtilfælde, hjertefejl, cancer (kræft) og diabetes (sukkesyge) – er mere end 90% lavere hos kunaerne, som drikker op til 40 kopper kakao om ugen.Kakao indeholder flavanolet epicatechin, som er lige så enestående for folkesundheden som penicillin (antibiotika) og anæsti (bedøvelse), og derfor bør stoffet betragtes som et vitamin, mener prof. Hollenberg som udtaler: “Hvis disse undersøgelser viser sig at være vejen frem, så kan vi uden rødmen sige, at de er blandt de allervigtigste observationer i medicinens historie.”Vitaminer er defineret som væsentlige for normale funktioner, stofskifte, regulering og vækst af celler. Mangel af vitaminer medfører normalt sygdom. Der findes i dag 13 essentielle vitaminer. For øjeblikket betragter videnskaben ikke epicatechin som værende essentiel. Daniel Fabricant, som er ernærings ekspert og vicepræsident for Natural Products Association (USA), siger: “Samhørigheden mellem høj indtagelse af epicatechin og den reducerede risiko for at blive ramt af en dræbende sygdom er så slående, at det bør undersøges yderligere. Det kan meget vel vise sig at disse sygdomme skyldes mangel på epicatechin.”Epicatechin findes bl.a. også i te, vin, nogle frugter og grøntsager samt i mørk chokolade. I kommercielt fremstillet kakao er flavanoler derimod ofte fjernet pga. den bitre smag.Kilde: Alternativinfo.dk

Forrige artikelButikker vil ikke flytte slik fra børnehøjde

Næste artikelÅben dør for bioterrorister