Nyheder

Kalk i maden slanker

1. juli 2009

Endnu et argument for at spise masser af spinat, broccoli og magre mælkeprodukter: Indtagelse af kalk gennem maden har en slankende effekt.

Kalk binder fedtet i tarmen og har dermed en slankende effekt.

Det er nu slået fast med syvtommersøm via en sammenlignende analyse af 13 forskellige studier af emnet, oplyser LIFE-fakultetet, Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.

Fakultetet har selv tidligere i flere studier påvist, at kalcium i mejeriprodukter binder fedtet i tarmen, så en del ikke bliver optaget, men i stedet udskilles med afføringen, siger professor Arne Astrup fra LIFE-fakultetet.

“Og nu viser den de 13 uafhængige forskningsprojekter fra hele verden altså, at den er god nok: Mælkeprodukter og andre kalkholdige fødevarer øger fedtudskillelsen i kroppen,” siger Arne Astrup til Fri.dk.

Ifølge Arne Astrup er det derfor en god ide at spise spinat, broccoli og mælkeprodukter. Ikke blot er de sunde sig selv, men de har en slankende 'bonuseffekt'.

Professoren understreger dog, at der selvfølgelig skal være tale om magre mælkeprodukter som skummetmælk, mager ost og mager yoghurt, så man ikke indtager mere fedt, end man udskiller.

Også kalk i pilleform ser ud til at have en slankende virkning, men her er resultaterne ikke helt så entydige.

“Vi fandt meget svingende resultater, når vi målte på effekten af kalciumtilskud i pilleform. Men i alle forskningsprojekterne kan man dokumentere, at kalcium i mælkeprodukter naturligt binder fedtet i kroppen, så man lettere taber sig,” konkluderer Arne Astrup om undersøgelsen.

Forskerne estimerer, at et øget indtag af kalk på 1200 mg om dagen vil resultere i en øget fedtudskillelse på 5,2 gram om dagen, hvilket svarer til 2 kg. kropsvægt på et år.

Der er ca. 1200 mg kalk i en liter skummetmælk – eller 120 mg pr. 100 gram eller ml. Og når det gælder mager ost er kalkindholdet ca. otte gange så stort pr 100. gram, da mager ost er en slags 'koncentreret mælk'.

“Så hvis man drikker et par glas skummetmælk hver dag, spiser nogle skiver mager ost og en skål yoghurt – samt godt med kalkholdige grøntsager som broccoli og spinat, er man dækket ind,” siger han.

Kilde: fri.dk

(oprettet 2. juli 2009)

Forrige artikelKvinder føder under hypnose

Næste artikelBørn kan lide det, de har “smagt” i maven