Kvinder med højt forbrug af madvarer som mælk, ost, fisk og kød, og som får tilpas med sol, har lavere risiko for at få brystkræft før overgangsalderen.
Kalk og D-vitamin har nemlig vist sig at nedsætte risikoen for den frygtede sygdom væsentligt. Det viser en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Archives of Internal Medicine. Forskerne undersøgte kostvaner og brug af kosttilskud blandt ca. 31.000 kvinder, der deltog i den store Womens Health Initiative undersøgelse. Over en periode på ti år fulgte forskerne derefter op på, om kvinderne udviklede brystkræft, skriver Dagens Medicin. Resultaterne peger på, at et højt indtag af kalcium og D-vitamin beskytter mod brystkræft. Sammenhængen gjaldt dog kun for de ca. 10.000 af kvinderne, der ikke havde haft deres sidste menstruation. I denne gruppe havde den femtedel af kvinderne, der havde det største indtag af kalcium og D-vitamin 39 pct. lavere risiko for at udvikle brystkræft, sammenlignet med den femtedel, der havde det laveste indtag. Den beskyttende effekt var størst mod aggressive tumorformer. Hvorfor kalcium og D-vitamin tilsyneladende påvirker kræftrisikoen før overgangsalderen, er ikke kendt. Men forskerne bag den aktuelle undersøgelse tror, at det kan hænge sammen med, at ældre kvinder har lavere niveauer i blodet af det stof, som kaldes 'IGF-1 binding protein 3'. Tidligere forskning har ved laboratorieforsøg vist, at dette stof sammen med kalcium og D-vitamin kan hæmme brystkræftcellers vækst. Kilde: Jyllands-Posten
Forrige artikelDårligt uddannede dør af for lidt motion
Næste artikelHash er farligere end hidtil antaget