Du slår to fluer med et smæk, hvis du spiser færre kalorier. Et er, at livremmen kommer til at sidde løsere – men nu viser ny forskning, publiceret i det anerkendte tidsskrift Nature Communication, at der også er en sammenhæng mellem et lavt kalorieindtag og længere levetid. Forklaringen findes dybt i vores celler.
Det nye amerikanske studie viser, at en kaloriefattig diæt forårsager ændringer i cellernes DNA. Disse ændringer ser ud til at være forbundet med et længere liv hos både mus og aber, og derfor sandsynliggører forskerne, at det samme gælder mennesker.
Forlængelsen af livslængde kobles sammen med ændringer i den del af vores biologi, som kaldes epigenetik.
Når man taler om epigenetik, taler man også om kemiske bindinger, som regulerer om vores gener virker eller ej. Disse kemiske bindinger kaldes methyleringer, og de sidder på DNA’et, som er bundet sammen af proteiner i en lang kæde.
Forskerne kan nu bruge analyser af methyleringen i DNA’et til at måle cellers, organers og vævs alder.
Derfor har forskerne nu målt på, hvor hurtigt methyleringen ændrer sig, og dermed hvor hurtigt det epigenetiske ur går i cellerne hos mus, aber og mennesker.
Hos mennesker går uret langsomt og hos mus hurtigt, fordi mennesker lever længere tid end mus. Derfor mener man, at der må være en sammenhæng mellem livslængde og de epigenetiske ændringer, der sker i cellerne.
Ved at sætte en gruppe mus og aber på en kaloriefattig diæt, fandt forskerne ud af, at kosten har indflydelse på, hvor hurtigt methyleringen ændrer sig.
Derefter sammenlignede de disse epigenetiske ændringer hos dyrene på diæt med ændringer hos dyr, der spiste almindeligt.
Resultatet blev, at det epigenetiske ur gik langsommere hos de dyr, der spiste kaloriefattigt, end hos dem, der spiste almindeligt. Dermed kan man altså formode, at kost med færre kalorier ser ud til at være livsforlængende, fordi det påvirker den hastighed, hvormed methylering i DNA’et ændrer sig.
Forskerne kobler altaå tre ting sammen: Livslængde, kalorieindtag og epigenetik. De viser, at epigenetiske ændringer kan påvirke livslængden. Derefter viser de, at kaloriefattig mad kan forlænge livet og ændre methylerings-graden.
Kilde: Videnskab.dk
Forrige artikelB.S. Christiansen: Det er vigtigt at holde liv i kærlighedens dyrebare flamme
Næste artikelViden om livsstil til brystcancer-patienter