Krop

Kamille: Naturens trøst ved angst

Foto: Scanpix/Iris
26. juli 2018

Mange lider af udefinerlig angst og får udskrevet midler, der både er afhængighedsskabende og har mange bivirkninger. Men den lille uskadelig plante – kamille – har nøjagtig samme egenskaber, og dertil hverken bivirkninger eller afhængighedsskabende egenskaber.

Allerede i 2009 kom det for første gang frem, at generaliseret angst kan reduceres med kamille, idet forskere gav enten kamille-ekstrakt eller placebo til patienter med angst.

Efter otte uger var der sket en signifikant reduktion i kamille-gruppen i forhold til placebo-gruppen.

Siden er nyere kliniske studier kommet til, hvor man har behandlet moderat til svær angst med kamille-ekstrakt, typisk i doser på 1500 mg per dag (3 x 500 mg).

Studierne har testet kamille versus placebo i perioder på 8-38 uger, og de viser, at der er en signifikant angstdæmpende effekt af kamille.

Nogle får hurtig virkning

Hos halvdelen af deltagerne på kamille ses effekten allerede at indtræde efter to ugers indtagelse, men effekten er endnu mere udbredt efter 8-12 uger.

Forskerne bag studierne konkluderer, at kamilles angstdæmpende virkning svarer til dét, man får ved at tage konventionelle lægemidler mod angst (benzodiazepiner og antidepressiva).

I forbindelse med langtidsforsøg viste man, at der i follow-up-perioden var mindre angst hos kamillegruppen end hos placebogruppen.

Angst og panikanfald er hyppige tilstande, som er svære at få bugt med, og derfor er der sket en stigning i forskningen inden for mulige behandlingsmetoder.

Kroppen kan også lide kamille

Forsøg med kamille viste også signifikante forbedringer på andre fronter, idet både blodtryk og kropsvægt blev sænket signifikant i takt med at kamilles angstdæmpende effekt indtraf. Dét giver god mening, idet kamillegruppen oplevede en helt overordnet bedring af sit almene velbefindende inklusiv forbedringer i en række psykologiske parametre.

Kamille kan også forlænge – næsten fordoble – tiden, der går, før man får et tilbagefald af angst i follow-up-perioden. Således gik der gennemsnitligt 11,4 uger versus kun 6,3 uger hos henholdsvis kamillegruppen og placebogruppen, før de fik tilbagefald af angst.

Det gamle råd om en kop kamillete inden sengetid er derfor ikke noget dårligt råd, og derfor finder du også kamille i Melissa Dream fra New Nordic, i øvrigt sammen med andre ingredienser som grøn te, magnesium og B-vitaminer, der alt sammen har beroligende effekt på nervesystemet. Derudover har også Husapoteket kamilleekstrakt, ligesom Solaray har kamille i kapsler.

 

Kilder: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial of oral Matricaria recutita (chamomile) extract therapy for generalized anxiety disorder, Amsterdam JD et all. Long-Term Chamomile Therapy of Generalized Anxiety Disorder: A Study Protocol for a Randomized, Double-Blind, Placebo- Controlled Trial,
Jun J Mao et all.

Forrige artikelNAD+: Supervitamin giver håb ved hjernesygdomme

Næste artikelSelina Juul: Der går stadig ufattelig meget mad til spilde

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.