Nyheder

Kan ældningsprocessen bremses med Q10?

Ny forskning udført med to danske præparater afslører, at det er muligt at sætte tempoet ned på en central del af kroppens ældningsproces.

Foto: Shutterstock
7. september 2023

Ny forskning udført med selen og Q10 afslører, at det er muligt at sætte tempoet ned på en central del af kroppens ældningsproces.

Vi har alle et ønske om at bevare et godt helbred så længe som overhovedet muligt. Resultaterne af et nyt forskningsprojekt ser ret lovende ud for ældre.

Skandinaviske forskere har med held påvist, at man kan bremse en central del af ældningsprocessen ved at tage en kombination af mineralet selen og det vitaminbeslægtede stof, coenzym Q10.

Beskyttende effekt med naturlige stoffer i Q10 og selen

I den nye undersøgelse, som er udført med to præparater fra den danske lægemiddelvirksomhed Pharma Nord, har en gruppe forskere med professor Urban Alehagen fra Universitetshospitalet i Linköping i spidsen formået at bremse oxidativ stress i kroppen. Oxidativ stress, som er et helt naturligt fænomen, er mere almindeligt hos den ældre del af befolkningen. Men selen og coenzym Q10 ser ud til at yde en beskyttende effekt.

Forskning på raske ældre

Forskningsprojektet, hvis resultater er offentliggjort i tidsskriftet Free Radical Biology and Medicine, er udført på en stor gruppe raske, ældre mænd og kvinder i alderen 70-88 år. Halvdelen fik 200 mikrogram selen (selengær) i tabletform og 200 milligram coenzym Q10 i kapsler, mens den anden
halvdel fik placebo. Efter fire år sammenlignede forskerne blodprøver fra de to grupper af forsøgspersoner, og her kunne de tydeligt se forskellen.

Blodprøver kan sladre

De målte helt specifikt blodets indhold af en biologisk markør, som kaldes for frie thioler. Thioler (som tilhører sulfhydryl-gruppen) bruges som en slags målestok for graden af oxidativ stress i kroppen. Jo lavere blodets indhold af frie thioler er, desto mere er kroppen udsat for oxidativ stress. Med andre ord kan en blodprøve sladre om omfanget af celleskader og vævsødelæggelse i kroppen.

Selen og Q10 beskytter kroppens væv

Det er helt normalt, at blodets indhold af frie thioler falder med alderen, hvilket harmonerer fint med, at kroppen gradvist nedbrydes og er mere udsat for sygdom. Men hos de ældre forsøgspersoner, som fik
kombinationen af selen og coenzym Q10, skete lige det modsatte. Deres blodindhold af frie thioler steg i forhold til kontrolgruppen.

Halveret hjertekar-dødelighed

Hvad der gør denne undersøgelse endnu mere interessant, er at den er en del af et stort og omfattende forskningsprojekt, som har vist, at selen og Q10 har en positiv indvirkning på en lang række andre faktorer. Den oprindelige hovedundersøgelse 2 , som blev offentliggjort i 2013 i International Journal of Cardiology, kiggede på, hvordan dagligt indtag af selen og coenzym Q10 påvirkede hjertekar-dødeligheden hos de 443 raske forsøgspersoner. Her fandt forskerne ved at sammenligne
grupperne, at der var en 54 procent lavere dødelighed blandt dem, der fik de to stoffer, sammenlignet med de forsøgspersoner, som fik snydepiller.

Selen og Q10 er derfor en velundersøgt kombination, der fortsat overrasker forskerne positivt med sin beskyttende effekt på flere fronter hos ældre, raske personer.

Kilde: Pharma Nord

Forrige artikelDanskerne bakker op om en kødafgift

Næste artikelGuide til gendyrk

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.