Kan baby godt undvære K-vitamin-indsprøjtning?

Jeg har et spørgsmål vedr. den K-vitamin-indsprøjtning, som jeg har forstået, at der per automatik bliver givet til spædbørn lige efter fødslen. Jeg håber, det er jer, der kan hjælpe mig!

Jeg er gravid i 36. graviditetsuge, så min termin nærmer sig med hastige skridt.

Jeg har fået nys om, at spædbørn får den her K-vitamin-indsprøjtning lige efter fødslen, men jeg har også hørt det nævnt, at man ikke behøver tage imod denne indsprøjtning. Derimod kan man som mor selv tage K-vitamin som kosttilskud op til fødslen, og derved skulle baby gerne have K-vitamin i sin tarmflora, da den optager det fra mor.
Er det korrekt?

Hvis ja: Hvornår skal man begynde at tage K vitamin i graviditeten?

Hvor hurtigt optager baby vitaminet fra mor?

Kan jeg, i mit tilfælde med ca. 5 uger til termin, nå at tage K-vitamin så baby får det i sit system?

Jeg spørger om dette, fordi jeg selvfølgelig synes, det lyder lidt voldsomt, at baby skal stikkes lige efter fødslen – men mest fordi jeg heller ikke rigtig kan finde noget info om, hvad den indsprøjtning ellers indeholder udover K-vitaminet.

Jeg vil helst undgå, at min baby får alle mulige tilsætningsstoffer og andet skrammel fra første dag. Jeg har læst mig frem til, at det er den syntetiske form af K-vitamin (K3), der er i indsprøjtningen. Så hvis denne indsprøjtning kan undgås ved, at jeg tager K-vitamin og/eller spiser ekstra meget kål, broccoli og avocado fra nu af og til jeg føder, så min baby får K-vitamin på den mest naturlige måde, så vil jeg foretrække det.

Men er der nogen garanti for, at baby får nok eller overhovedet får noget K-vitamin, hvis jeg vælger selv at tage det som kosttilskud og spiser meget af de ovennævnte grøntsager? Kan jeg så være sikret, at baby har det i sin tarmflora ved fødslen, og at indsprøjtningen derfor ikke er nødvendig?

Ville det være en idé, at jeg får taget en blodprøve hos min læge for at få tjekket, om jeg har K-vitaminmangel?

På forhånd tak for hjælpen fra

en spekulerende Andemor

 


 

Det er rigtig dejligt at mærke, at du tager aktivt stilling til dit barns sundhed.

K1-vitamin er vigtigt for blodets evne til at størkne. Mængden af K-vitamin i blodet er lavere hos alle raske nyfødte i forhold til voksne. Årsagen til den lave koncentration af K-vitamin er fortsat ikke afklaret.

Sundhedsstyrelsen anbefaler K-vitamin injektion for at forebygge VKDB – hvilket betyder Vitamin K Defeciency Bleeding. Det ses som blødninger hos barnet fra navlestedet, fra tarmen eller i hjernen.

En nyfødt baby kan mangle K-vitamin, især hvis mor har taget medicin (f.eks. antibiotika, syreneutraliserende medicin, kodimagnyl og blodfortyndende), der påvirker K-vitamin, eller hvis barnet ikke optager K-vitamin særlig godt.

Du kan læse mere om sundhedsstyrelsens baggrund for anbefalingen af injektion her: http://www.gyncph.dk/procedur/ref/obstet/Officiel_Meddelelse_k_vitamin_baggrund.pdf

Der er K-vitamin i modermælken, men hvis mors niveau af K-vitamin er lavt, er det ikke tilstrækkeligt for også at dække barnets behov. K1-vitamin, som er den type K-vitamin, der er i fokus her, produceres så vidt vi ved ikke i tarmsystemet – det er K2, som produceres i tarmen. Men K1 findes i kosten og kan tages som tilskud – gerne som del af en god multi-vitamin/mineral. K3 er den syntetiske form for K1, og det er den, man bruger som injektion og i vitaminpiller.

Blødningerne ved VKDB findes i forskellige udgaver:

Den tidlige VKDB (inden for 24 timer efter fødslen) kan man ikke forebygge med K-vitamintilførsel, da injektionen først har effekt efter 12-24 timer.

Den klassiske VKDB sker mellem 2.-7. levedøgn. Den forekommer hos mellem 1-15 ud af 1000 spædbørn, der ikke har fået injektion med K-vitamin.

Den sene VKDB, som er blødninger mellem barnet er 8-12 dage gammelt. Den forekommer ved ca. 9 ud af 100.000 børn.

De to sidste kan forebygges med tilførsel af K-vitamin til baby.

Blødninger hos nyfødte efter den første uge viser sig næsten udelukkende hos brysternærede børn og oftest hos nyfødte med leversygdom eller malabsorption (forstyrrelser i næringsoptagelsen).

En K-vitamin-injektion ved fødslen er at gå med ”livrem og seler”.

Alternativt kan man altså sørge for, at mor har et godt niveau af K-vitamin i kroppen, og at barnet lægges hurtigt til brystet, så det får adgang til K-vitamin den vej med det samme. Husk også, at det kan have en betydning, hvis mor har taget medicin under gravidteten.

Sørg gerne for at få mindst 80-100 mcg K-vitamin dagligt i alt. Det kan gøres både med kosttilskud og fra kosten især: Lucerne, kål, bønner, æg mm. Du kan finde forskellige fødevarers indhold af vitaminer med mere på: https://frida.fooddata.dk/.

Husk at K-vitamin er fedtopløseligt, så spis gerne lidt god olie sammen med dine grøntsager. Ja, du kan godt nå at opbygge et godt niveau af K-vitamin i kroppen på fire uger – forudsat at du ikke får medicin.

Et andet alternativ er selv at skaffe K-vitamin som dråber hjem og give dem til barnet efter fødslen på den måde. Det kan gøres via Skanderborg Apotek.

Hvis man vælger at sige ja til indsprøjtningen, kan man gøre nogle forskellige ting for at lindre smerten og oplevelsen hos barnet. Am gerne barnet, imens indsprøjtningen gives. Eller alternativt giv lidt 25 pct. sukkervand i munden. Sukker virker bedøvende.

Brug også gerne Bachs nødhjælpsdråber til at berolige både mor og barn.

Jeg håber, det kan hjælpe dig til at tage den beslutning, der giver bedst mening for jer.

De bedste hilsner 

Anette Straadt, sundhedsplejerske

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*