Kan børneeksem komme af mælk?

Min søn har desværre børneeksem. Vi giver ham mælkesyrebakterier og gode olier, men der bliver ved med at være noget.

I ferien (1½ uge) er det helt klart blevet bedre. Det eneste jeg kan komme i tanke om, at vi har gjort anderledes er, at vi ikke har givet ham mælk at drikke, men han har fået yoghurt og ost.

Nu har han igen fået mælk, og jeg synes, det er blevet værre igen. Er det bare et tilfælde eller kan det være, at han ikke tåler mælk, men ost og yoghurt er ok?

M

 


 

Det er rigtigt dejligt at høre, at I har fokus på at behandle eksemen indefra. Eksem er et tegn på, at der er en ubalance i kroppen, som får den til at overreagere.

Mælkesyrebakterier er en virkelig god ide. Flere studier viser effekt af mælkesyrebakterier på eksem. Forklaringen er sandsynligvis, at mælkesyrebakterierne hjælper på at give en god balance af bakterier i tarmsystemet. Netop her i tarmsystemet sidder 70 pct. af immunforsvaret, og derfor er mælkesyrebakterierne altså med til at afbalancere kroppen, så den ikke overreagerer.

Huden har brug for fedt og det allerbedste er at smøre den indefra. Det er derfor rigtigt godt, at I også har fyldt på med gode olier. God kvalitetsolie er økologisk og koldpresset. Det kan især være en god ide at give levertran, som indeholder A-vitamin der er meget vigtigt for huden. Det er vigtigt at vælge en god kvalitet som Nordic Naturals Cod Liver Oil. Suppler gerne med andre gode olier som f.eks. hørfrø, hampefrø og kæmpenatlysolie.

Huden har i det hele taget brug for mange vitaminer og mineraler. Jeg vil derfor anbefale, at I også giver en god kvalitets vitaminpille og evt. lidt ekstra zink, der fås som små tyggetabletter.

Når det er sagt, så kan man også komme ud for, at det ikke er nok at ”fylde på”, men at det også er nødvendigt at kigge på, om der er noget, der forstyrrer kroppen. Der er ingen tvivl om, at hos en stor del børn med børneeksem spiller mejeriprodukter ind. Det kan være svært at fordøje komælk ordentligt, og det kan virke inflammatorisk i kroppen hos nogen. Så det er altså meget sandsynligt, at du har fornemmet rigtigt i ferien.

Hos nogle er man nødt til at fjerne alle mejeriprodukter for at få en bedring af eksem. Hos andre er det ok at spise lidt ost og yoghurt. Ost kan være nemmere at tåle, fordi mælken er syrnet, og osten er modnet med osteløbe – en slags fermentering. Derudover indeholder ost en del fedt. Fedt giver som regel ikke de store problemer. Derfor kan det også være, at smør er ok. Yoghurt er syrnet og det kan også gøre den lidt nemmere at fordøje.

Så I kan jo prøve jer frem. Prøv først at udelukke drikkemælk og se, om I slipper helt af med eksemen. Ellers vil det også være værd at prøve en periode helt mælkefri.

Hvis I finder frem til, at han fungerer bedst helt uden mejeriprodukter, skal I være opmærksomme på, om han får kalk/magnesium nok gennem kosten. Ellers kan det være nødvendigt med et tilskud.

Rigtig god bedring med eksemen.

De bedste hilsner

Anette Straadt, sundhedsplejerske

1 kommentar

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*