Tema

Kan du selv bestemme, hvor ondt det gør?

Foto: Shutterstock
6. april 2022

Stikkende smerter, tilbagevendende smerter, vedvarende og kroniske smerter. Mentale smerter. Der er meget, som gør ondt i livet, og det er sjældent rimeligt. Men det betyder ikke, vi skal lade smerterne vinde.

”Smerte er en kompleks oplevelse, som består af fysiske og følelsesmæssige komponenter.”

Smerter kan komme af mange ting. Fysiske smerter kan f.eks. skyldes en sygdom eller et uheld. Psykiske smerter hænger sammen med vores relation til omverdenen. Nogle gange lapper tingene ind over hinanden.

”Smertefølelsen er subjektiv, som vil sige, at samme årsag kan give forskellig grad af smerte hos forskellige personer.”

Men selv i den mest akutte fase er der noget, du selv kan gøre – og vi taler ikke bare om at bide tænderne sammen.

Du kan f.eks. tage en smertestillende pille, som virkelig mange mennesker gør i løbet af en almindelig dag. Hvert år sælges ca. 220 mio. døgndoser af smertestillende midler som paracetamol og andre medikamenter i samme styrke. Det er mange piller, og piller er ikke en god langtidsløsning.

Selvfølgelig er det positivt, at man kan blive fri for generende smerter. Men heller ikke håndkøbsmidler er uden bivirkninger – er der mon en anden måde at få mindre ondt?

”Smerten er en alarmklokke fra din krop. Den er et tegn på, at noget i din adfærd og din måde at være i livet på ikke korresponderer med den, du er, og de ressourcer du har til rådighed.”

Smertelindring kan bl.a. findes i naturens store skatkiste. Men når det gælder smerter ved kronisk sygdom, kan kosten i mange tilfælde fungere som en forbløffende effektiv forebyggelse.

”Hvor der er smerte, er der ofte en ledsagende inflammation – altså en betændelse uden mikroorganismer til stede.”

Ofte er kroniske smerter forbundet med en tilstand af inflammation i kroppen, og dén tilstand har du alle muligheder for at bringe i bedre balance. Svaret ligger – som så ofte tidligere – gemt i vores kostplan og levevis. Det handler om et liv i bevægelse og med grønt til alle måltider.

Der findes også smerter, som ikke går bort.

”Kender du til, at smerter kan gøre ”godt-ondt” og ”ondt-ondt”, når du er fysisk aktiv?”

Det er forfærdeligt. Men når det er din virkelighed, har du stadig en mulighed for at påvirke, hvor meget smerterne får lov at påvirke dit liv.

Børn og smerte

”Børn udtrykker smerte meget forskelligt. Nogle kan fortælle, hvor det gør ondt, men andre bliver indelukkede og ikke kan sætte ord på. Andre ændre adfærd og bliver pyldrede uden at give udtryk for, at det gør ondt.”

”Smerteperioder over 6 måneder eller tilbagevendende smerter betegnes som kroniske. Det synes jeg personligt er for negativt.”

På de kommende sider kaster vi lys over nogle af de situationer, hvor smerterne stikker deres grimme hoved frem – og vi giver nogle bud på, hvordan du tager kontrol over smerterne og dermed dit liv. For måske kan du selv være med til at bestemme, hvor ondt det gør.

“Hvis du indtager paracetamol mere end 15 dage om måneden, er du i risikozonen for en ”medicinoverforbrug-hovedpine””

Forrige artikelAnette Sams er idealistisk forkæmper for sundhed: “Jeg vil uddanne folk til at vælge selv”

Næste artikelAntiinflammatorisk levevis mod symptomer og smerter

Carsten Gottlieb

Redaktør