Mad

Kan du undvære kød?

24. marts 2017

De senere års fokus på kød og de miljømæssige konsekvenser af kødproduktion har fået mange til at finde deres indre vegetar frem. Men andre nyder fortsat at sætte tænderne i en bøf. Derfor kan en enkelt kødfri dag se mere overskuelig ud i nogle familier.

Nadia Mathiasen elsker store røde bøffer, hvilket måske virker specielt i forhold til, at hun i efteråret sendte kogebogen ‘Kødfri Mandag’ på gaden. Men bogen, som er inspireret af organisationen Kødfri Mandag, er heller ikke ment som en vegetarisk opsang til kødspisere. Den er inspiration til at gøre en forskel i det små – med enkelte kødfri dage fremfor en 100 pct. vegetarisk livsstil. Og for de fleste kan denne fordeling bedre sluges.

Vi danskere har nemlig tradition for at være særdeles kødspisende. Der findes meget få ‘nationalretter’, der ikke involverer kød i store mængder – det skulle da lige være rødgrød med fløde, men ikke engang den nationale dessert er tilnærmelsesvis vegansk. Kød og mejeriprodukter vejer tungt i indkøbskurvene, så det må næsten ses som en sejr for miljøet at hele 42 pct. af alle danskere i dag siger, at de har en eller flere kødfri dage om ugen – ifølge en undersøgelse TNS Gallup har lavet for Berlingske.

 

Efter engelsk forbillede

Den internationale organisation Meat Free Monday stammer oprindeligt fra England, hvor især sir Paul McCartney er kendt for at arbejde for at sprede budskabet om at begrænse kødindtaget. Den danske version Kødfri Mandag arbejder ligeledes for at skåne miljøet og begrænse kødproduktion, og flere større virksomheder herhjemme har taget udfordringen op i kantinerne ved at indføre kødfri dage.

Ifølge FN står husdyrproduktion for 18 pct. af alle menneskeskabte drivhusgasudledninger. Det er faktisk mere end al vores transport tilsammen. Derfor spiller vores kost og indtaget af kød en stor rolle i klimaregnskabet.

Samtidig arbejder organisationen også med at oplyse om sundhedsfordele og dyrevelfærd i forbindelse med mindre (og måske bedre) kød. Der er altså mange fordele ved at skære ned for kødet – både for dig, for dyrene og for hele kloden.

 

Smagen af kød

De fleste af os er som Nadia Mathiasen vokset op i et hjem, hvor kødet var hovedingrediensen i aftenmåltidet, og tilbehøret blev tilrettelagt efter, hvilken slags kød eller udskæring, der nu en gang stod på menuen.

Derfor har Nadia Mathiasen i Kødfri Mandag valgt opskrifter ud, som tiltaler selv den mest hårdnakkede kødspiser – med masser af krydderier og umamismage samt ost og æg, der kan gøre den kødfri dag lidt mere tålelig for de fleste. Til gengæld indeholder bogen ikke varianter af imiteret kød. Det er mad lavet fra bunden, men let at gå til og nem at skalere til flere eller færre, så madspild forhåbentligt også kan forhindres.

Naturli har fået lov at bringe et par smagsprøver fra vintersæsonen.

 

Opskrifter:

Vegetar-biksemad med rodfrugter og spejlæg

Frittata med kartofler, broccoli og blå ost

Gnocchi med smør, grønkål og parmesan

Rødbedesalat med quinoa og feta


Bogen Kødfri Mandag

Nadia Mathiasens kogebog består af 52 opskrifter – en for hver uge i året – plus et par basisopskrifter. Ugerne skal ikke læses som kalenderårets uger, men er delt op efter sæson, hvor de første dækker forårsugerne og de råvarer, du typisk finder her.

Det er ikke en vegetarisk eller vegansk kogebog, da der er forslag til brug af både æg og ost, men vegetarer og andre kan sikkert finde ud af at erstatte disse ingredienser med vegetabilske alternativer.

Kogebogen har masser af god inspiration til alle, der gerne vil erstatte nogle af køddagene med gode sæsonmæssige grønne dage.

Nadia Mathiasen er madblogger på Foodfanatic og har tidligere udgivet kogebogen Foodfanatic Thai.

‘Kødfri Mandag’ er udgivet af Samvirke til vejl. pris kr. 249,95.


Forbrugerpolitik

I disse år dukker flere og flere organisationer op, der kæmper for at ændre verden gennem bl.a. en ændret forbrugeradfærd. Kødfri Mandag er en af disse.

Hvis du savner viden om kød, miljø, forbrug og sundhed, så kan du finde organisationen på www.kødfrimandag.dk.

 

Forrige artikelBekæmp dårlig ånde med urter

Næste artikelSmiler dine læber?