Nyheder

Kan et fitnesscenter også være godt for sindet?

Foto: Adobe Stock
8. januar 2019

Tinkuy fitnesscenter blev stiftet i 2014. Motivationen var, at stress bliver et stadig større problem i vores samfund. Det vil centret prøve at gøre op med ved ikke bare at have fokus på at træne muskler, men på aktiviteter, som får folk tilbage i kroppen.

Hvad tænker du, når du hører ordet fitnesscenter? Måske er det første billede, der popper frem for dit indre, trænede mænd med store vægte og slanke kvinder på stepmaskiner. Men sådan behøver et fitnesscenter ikke at være. I hvert fald ikke hvis man spørger Johan Tino.

Han er sammen med Tanja Martinez daglig leder og medstifter af fitnesscentret Tinkuy i København. Her har de mindre fokus på store muskler og mere fokus på at skabe balance i hverdagen. Derfor finder man hverken vægtstænger, smarte maskiner eller løbebånd i centret. Derimod er aktivitetsprogrammet fyldt med yoga, dans, tai chi og bevægelse af forskellig art.

– Det ugentlige program består af det, vi kalder spirituel fitness. Vi lægger vægt på den indre oplevelse, og at vi hver især har vores sandhed. Så arbejder vi med teknikker og metoder, som gør, at man kan komme i kontakt med den sandhed, siger Johan.

Og den tilgang er blevet taget godt imod. På bare et år fik centret 700 medlemmer. Det tal er dog dalet, efter at de har været nødsaget til at flytte fra Nørrebro til indre København. Derfor er der god plads til flere mennesker i det, som Johan selv betegner som et community.

En fritidsklub for voksne

Ud over de ugentlige aktiviteter, som bliver forestået af centrets undervisere, tilbyder de også forskellige behandlinger. Behandlingerne er primært inden for det kropsterapeutiske område, men kan også strække sig til at handle om astrologi og clairvoyance.

Det er dog ikke et krav, at man tror hverken på stjerner eller andet, som kan karakteriseres som alternativt, for at kunne få en plads i gruppen. Det er helt legitimt eksempelvis bare at bruge centret til at gøre kroppen mindre stiv ved at dyrke en eller flere former for yoga.

Johan oplever dog, at folk efter en periode begynder at få lysten til at blive en mere integreret del af fællesskabet, som også bare kan handle om at hygge sig.

– Vi ser tit, at folk bløder op efter et halvt års tid og bliver hængende, for det er også et socialt fællesskab. Som der var en, der sagde til mig, så er det lidt en fritidsklub for voksne, og det er der noget sandhed i, siger han.

Og klubben tiltrækker en bred skare af mennesker. Fra de unge til de gamle og af mange forskellige nationaliteter. Da Johan forlod centret den anden aften, sad der stadig folk og hyggede sig i loungeområdet. Nogen drak te. Andre var ved at varme gløgg.

Hvis Johan alligevel skal pege på et fællestræk i den blandede gruppe, så er det, at alle har et åbent sind. Derfor mener han også, at hvis der er nogen, som ikke vil passe ind, så er det mennesker med en meget fastlåst dogmatisk tankegang.

Vi skal tage stressen seriøst

Tinkuy er meget langt fra de mere traditionelle fitness-centrer. Når de alligevel bruger den betegnelse, er det med et glimt af humor. Men også fordi ordet i sig selv ligger op til, at der indenfor væggene er noget, der skal trænes.

Har man prøvet at dyrke yoga, ved man, at det også kræver stærke muskler og smidige sener, som skal trænes op. Men det er også sindet, som kan blive trænet med morgenmeditation og vejrtrækningen, som bliver trænet i yoga.

Vi kan ikke underkende, at stress er et problem. Og det ser med alle prognoser kun ud til at vokse i de kommende år. Der er altså noget, der tyder på, at vi skal begynde at anerkende problemet og lægge vores liv om i henhold til bedre mental sundhed.

En af måderne at opnå det, kan netop være gennem yoga og meditation. Det er nemlig discipliner, som har fokus på åndedrættet. Og selvom det kan lyde vildt, så har åndedrættet evnen til at få kroppen til at gå fra det stressende til det afslappede nervesystem. Hvis det bliver brugt rigtigt vel at mærke. Men yoga, meditation og vejrtrækning kan mere end det. De kan nemlig sende hjernen i en flowtilstand, som også kan virke stresshæmmende.

Det er ikke sikkert, at et sted som Tinkuy er noget for dig. Men statistikker viser, at mange danskere ville have godt af at lytte mere til kroppens signaler og finde redskaber, der kan hjælpe dem med at håndtere og forebygge stress.

Forrige artikelStyr på underlivet? Åh nej, det svier og klør

Næste artikelHver 10. nybagte far får fødselsdepression