Kan forstoppelse hos 6-årig være intolerance?

Jeg skriver ang. min søn på 6 år. Han har i over tre år haft meget udspilet mave, ofte om aftenen og klager næsten dagligt over mavesmerter. Han kan godt gå to-tre dage uden afføring, og det har ofte ikke normal konsistens. For to år siden blev vi henvist til en børnelæge, som testede ift. cøliaki og laktose. Disse var negative og min søn blev afsluttet.

Problemerne med maven er fortsat, og vores egen fornemmelse er, at det måske kan hænge sammen med fødevareintolerance.

Vi tog derfor kontakt til egen læge igen, som henviste min søn til børneambulatorium. Vi var derinde i fredags og efter at have talt med os og scannet hans mave, konstaterede de, at hans tarm var udvidet, og at der var tale om langvarig forstoppelse.

Behandlingen lyder på Movicol i mange måneder, hvilket jeg er ked af at fylde i min søn. Og det løser vel ikke problemet ift. en evt. intolerance? Jeg er i syv sind, hvad tænker I?

Mvh. L

 


 

Jeg forstår så afgjort dine ”syv sind”. Børn skal jo ikke have forstoppelse og derfor er det godt, at vi har muligheden for at give afføringsmiddel. Men afføringsmiddel løser ikke problemet – det er symptombehandling.

Det er meget mere interessant at finde årsagen. Ikke mindst, når det handler om tarmsystemet. Et velfungerende tarmsystem er helt afgørende for en sund krop og hjerne – det viser masser af forskning. F.eks. sidder 70 pct. af immunforsvaret i tarmsystemet.

Det er rigtigt fint, at din søn er blevet testet hos lægen for cøliaki og laktoseintolerence. Men disse tests er ikke noget svar på, om der er noget, din søn reagerer på. Kroppen kan nemlig reagere på mange andre måder på fødevarer, end det der testes for i danske lægers blodprøver. Så du har helt ret, når din mavefornemmelse siger dig, at forstoppelsen kan hænge sammen med fødevarer.

Først og fremmest vil jeg dog anbefale at starte med at give din søn tilskud af mælkesyrebakterier. Gavnlige bakterier er utroligt vigtige for en velfungerende fordøjelse, og de fleste af os har ikke en god bakteriebalance. NDS Probiolax har jeg gode erfaringer med til forstoppelse. Den kan også bruges til børn.

Derudover vil jeg anbefale at tage din søn med til osteopat eller kranio sakral terapeut for at få tjekke, om der skulle være nogle skævheder eller spændinger i kroppen, der forstyrrer fordøjelsen.

Og så kan det bestemt også være værd at kigge på fødevarer. Jeg vil anbefale at starte med 8 uger helt uden mejeriprodukter dvs. mælk, fløde, smør, ost, yoghurt osv og også mælkepulver i leverpostej osv. Hvis I finder ud af, at han fungerer bedst uden mejeriprodukter, så kan det være nødvendigt med et tilskud af kalk/magnesium/D-vitamin.

Hvis ikke det giver det ønskede resultat, vil jeg også anbefale 8 uger helt uden gluten.

Det er som sagt slet ikke alle reaktioner mod hverken gluten, mælk eller andre fødevarer, der dukker frem i lægens blodprøver. Så derfor anbefaler jeg, at I prøver udelukkelsesmetoden på disse to ting, som ofte er dem, der spiller ind. Når maven fungerer igen, kan I forsigtigt prøve at introducere fødevarerne igen og se, om han evt. godt kan tåle en lille smule af det.

Det kan godt være nødvendigt at give Movicol, mens I samtidig arbejder med disse ting, som jeg har foreslået.

Rigtig god bedring til din søn. Jeg er 100 pct. sikker på, at I kan opnå bedring!

De bedste hilsner

Anette Straadt, sundhedsplejerske

1 kommentar

 • Anna siger:

  Hej L.
  Jeg kender én som får slem forstoppelse af æg.
  Kiwifrugter er rigtig gode som naturlig afføringsmiddel! Indeholder fordøjelelsesenzymer der sætter gang i det hele
  Held og lykke med ham

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *