Kan forstoppelse og højt B12 være tegn på kræft?

Jeg har haft problemer med forstoppelse den sidste måneds tid. Skal jeg være bekymret for cancer?

Jeg har fået taget en blodprøve for B12-vitamin, og den viser 759 pmol/l. Jeg tager ikke B-vitaminer.

Susanne

 


 

Forstoppelse er et symptom, men der kan være mange andre årsager end kræft. Først og fremmest ændring af kosten, for lidt vand og for lidt motion. Få en grovere og mere fiberholdig kost og drik to liter vand dagligt. Tænk også på sammensætningen af dine tarmbakterier og tag tilskud af probiotika – f.eks. mælkesyrebakterier. Gå en tur et par gange dagligt.

Bliver din afføring ændret over længere tid i forhold til tidligere, og du ikke kan finde nogen anden forklaring, er det rimeligt at tale med din læge om det og få undersøgt, om der er blod i afføringen.

Dit tal for B12-vitamin i blodet er i den høje ende af det normale, hvor det også helst skal være. Dit B12-vitamin er ikke for højt. Generelt er B-vitaminerne vigtige for alle omsætninger i kroppen, hvor de sikrer, at enzymerne fungerer, som de skal. Det er som et orkester, hvor man skal sikre sig, at man får dem alle. B12-vitamin er dog i særklasse, men fungerer kun i samarbejde med B6-vitamin og folinsyre, der tilsammen modvirker for højt homocystein, hvilket blandt andet modvirker hjerte- og kredsløbssygdomme.

Mange gode hilsener

Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*