Nyheder

Kan gener forklare lavt blodsukker hos børn?

Foto: Adobe Stock
11. februar 2020

Uforklarligt lavt blodsukker er blevet lidt mindre mystisk. Danske forskere har nemlig koblet lavt blodsukker hos børn til mutationer i generne. Den nye viden kan forhåbentlig danne grobund for bedre og mere målrettet behandling.

For lavt blodsukker hos børn, som ikke umiddelbart kan forklares med forstyrrelser i kroppens hormonbalance eller cellernes stofskifte, går under betegnelsen Idiopatisk Ketotisk Hypoglykæmi. Men på trods af, at lidelsen fik den titel allerede tilbage i 1964, er der sket meget få fremskridt i forhold til at forstå sygdommen. I hvert fald indtil nu.

[relateredehistorier]

Forskere fra Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital har nemlig identificeret mutationer i fire gener, som ser ud til at hænge sammen med lavt blodsukker hos børn. De fire gener kan ikke forklare alle tilfælde, men ifølge Yazied Alhaidan, som i sit ph.d.-projekt har forsøgt at forstå de genetiske årsager bag det lave blodsukkerniveau, kan de i hvert fald forklare nogle børns tilstand – og dermed være første skridt på vejen mod bedre og mere målrettet medicin.

Lavt blodsukker hos børn kan være hårdt for både den ramte og familien, som griber i blinde for at få blodsukkeret op og stabiliseret. Det kan give utilpashed, rysten, svedture, opkast og manglende appetit hos barnet – særligt om morgenen – hvor det kan være noget af en prøvelse at få symptomerne dæmpet og barnet til at spise. I nogle tilfælde kan forældre føle sig nødsaget til at starte dagen med sukkerholdige drikke, energigel eller blodsukkerregulerende hormon. Nok ikke ligefrem drømmescenariet for de fleste forældre.

Drømmen om præcisionsmedicin

Første skridt i forhold til at behandle enhver lidelse er at forstå, hvorfor den er opstået. Derfor håber Lektor i human genetik og pædiatri Kauls Brusgaard, som stod i spidsen for det nye studie, også, at man med denne viden kan blive bedre til at målrette behandlingen. På den måde kan man forhåbentligt undgå fejlbehandling, uvirksom medicin og eventuelle bivirkninger.

Man håber samtidigt, at viden om de gener, som faktisk er skyld i lavt blodsukker, kan bruges i udviklingen af ny diabetes medicin. Hos diabetespatienter er målet nemlig netop at sænke blodsukkeret.

Hvis ens barn lider af Idiopatisk Ketotisk Hypoglykæmi, kan det ifølge Rigshospitalet være en god ide at overholde fastsatte grænser for faste og indtage ukogt majsstivelse inden sengetid for at sikre en konstant strøm af glukose. Det bør aftales i samtale med læger eller diætister.

Ketonerne skal dampe af

Når et barn lider af lavt blodsukker og får det skidt, skyldes det, at sukkerdepoterne ikke er effektive nok, og derfor kan en dag med sparsomt indtag af mad og et livligt barns aktivitetsniveau udløse et anfald med lavt blodsukker og udskilning af ketonstoffer.

Ketonstofferne giver kvalme og opkast, som gør det svært at få blodsukkeret op igen. Den onde cirkel stopper først, når blodsukkeret er kommet op igen, så fedtforbrændingen stopper, og ketonerne damper af. Den proces kan dog tage flere timer, forklarer Yazied Alhaidan.

For en del børn vil symptomerne på lavt blodsukker være milde, og kan derfor forblive uopdagede. Hos en del vil det også gå over af sig selv med alderen. Men for den gruppe, hvor det ikke er tilfældet, kan den nye viden om genernes indflydelse på blodsukkerets manglende stabilitet måske give håb for fremtiden og en behandling, der kan mindske de ubehagelige følgevirkninger.

Forrige artikelMidler mod impotens kan få dig til at se rødt

Næste artikelKan du ruste dig mod coronavirus?