Kan jeg bruge naturlige midler mod min alkoholtrang?

11. maj 2019

En læser har skrevet til brevkassen:

Jeg har et opadgående vinforbrug, som bekymrer både mig og familien.

Jeg er 57 år og har en baggrund i sundhedsvæsenet og medicinalbranchen. Derfor ønsker jeg ikke medicin i traditionel forstand på grund af bivirkninger, selvom alkohol ikke ligefrem er befordrende for fysikken eller psyken.

Jeg er meget klarsynet omkring min fysiske og psykiske formåen og kan nu se, at jeg har tendens til depression og angst, hvilket jeg ved, hvor har sit udspring. Men jeg vil gerne leve igen og få glæden ved motion osv. tilbage.

Vi har to dejlige sønner med super kontakt og to børnebørn, og jeg vil så gerne være “på banen” noget mere. Jeg har også mange venner og god familie, men jeg ønsker at stoppe mig selv og ønsker derfor et godt råd med hensyn til alternativ medicin, altså urter mv.

Vi lever sundt med masser af grønt, men jeg må gøre noget NU, både for min egen skyld, men også for min familie, som er så glade for mig.

Den vinglade

 


 

Der er meget, man kan bruge for at nedsætte trangen til alkohol. Først og fremmest er det vigtigt med en sund og varieret kost samt tage et tilskud af vitaminer og mineraler af ordentlig kvalitet.

Det er godt at tage ekstra tilskud af B1-vitaminet thiamin, 300 mg dagligt,  og samtidig et blandet stærkt B-vitaminpræparat (et kompleks).

Aminosyren taurine spiller en stor rolle ved afvænning fra alkohol og alkoholtrang.

Et studie af mere end 3.000 mennesker med afhængighed af alkohol har vist, at de, der fik tilskud af taurine, havde færre tilbagefald end de, der fik snydemedicin (placebo). Taurine findes først og fremmest i kød og fisk, og man kan selv danne den ud fra L-cystein og methionin, men ikke nok til at klare et øget behov. Et rimeligt tilskud er 500 mg tre gange dagligt.

Man bør have ekstra C-vitamin, for eksempel 1.000 mg to-tre gange dagligt. Eller liposomalt C-vitamin i en lavere dosis.

Mineralerne selen, zink og krom er nødvendige, og man bør tage dem udover vitaminpillen.

Selen i en mængde på 200 mikrogram dagligt, zink 30 eller 40 mg, og krom som kromgær, f.eks. Bio-Chrom, en tablet to-tre gange dagligt.

Krom er vigtigt for at modvirke svingninger i blodsukkeret, som godt kan øge trangen til alkohol.

Magnesium er også meget vigtigt. Man skal have 600 mg magnesium om aftenen, bedst som citrat, sammen med 100 mg B6-vitamin. Mineraler optages bedst om natten, så det er bedst at tage dem om aftenen.

Det er desuden vigtigt at tage et tilskud af de sunde fedtsyrer i f.eks. en god fiskeolie, Livets Olie eller Udo’s Choice, en-to spiseskefulde dagligt. Kan man ikke få olien ned, så kan man blande den med Aroniasaft,  som er meget sundt og stærkt antioxidant virkende.

Marietidsel og Mælkebøttesaft hjælper leveren med udrensning.

Da mange har problemer med at sove, kan det anbefales at tage melatonin 3 mg et par timer før sengetid.

Får du alkoholtrang, så gå en tur ude i naturen. Det modvirker både angst og depression. Vær åben over for dine nærmeste om dit problem, så du ikke bliver fristet, og det er okay med hvide løgne om, at du ikke kan tåle alkohol, men hellere vil have saft eller juice.

Skal du til fest, så sig det i forvejen til værten. Du har mange glæder i dit liv, så lad dine tanker kredse om dem.

Mange gode hilsener

Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.