Kan jeg få smags- og lugtesans tilbage?

Jeg har mistet både smags- og lugtesans. Det er ca. tre år siden, jeg kunne lugte og smage.

Har du et godt tip til, hvordan jeg kan lugte og smage igen?

Den smagsløse

 

 


Ja, det er da i hvert fald ikke rart. Jeg kan forestille mig, at det betyder mere, end man lige tror. Jeg tænker, at det påvirker din appetit og glæde ved maden?

Problemer med smags- og lugtesans kan være en svær lidelse at gøre noget ved, men jeg har da nogle bud.

Lugtesansen kommer fra nervevæv, der ligger øverst i næsehulen. Dette væv sender så signal til hjernen. Dette nervevæv kan jo være ødelagt, enten af medicin eller virus.

Hvis din slimhinde er hævet eller du har allergi, høfeber eller lign., så kan det også være den, der er problemet. Har du fornemmelsen af, at der er visse fødevarer, du ikke tåler så godt? Er du stoppet i næsen?

Danner du meget slim, så prøv at udelukke alle mælkeprodukter, hvede, sukker, svinekød, meget søde frugter i en periode, gerne et halvt år.

Du kan mangle B12-vitamin eller magnesium. Og hvis din slimhinde driller, så kan du give et tilskud af A-vitamin.

Manglende smagssans kan også komme af svamp i mundhulen, eller som følge af sygdom.

Jeg tænker, at det kunne være nogle kranienerver, der sender signaler med ”støj på linjen”. Er dine problemer opstået efter et fald eller andet? Den 1. kranienerve har med lugtesansen at gøre og den 7. og 9. med smagssansen.

I min dagligdag arbejder jeg meget med øreakupunktur, og i øret finder man forbindelsen til kranienerver. Det kunne være et forsøg værd. Ligeledes arbejder kranio-sakral terapeuter med disse nerver.

Jeg håber det bedste.

Bedste hilsner

Catrine Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog

12 kommentarer

 • Inge S siger:

  Har reetableret smags- og lugtesans med Zoneterapi

 • Marianne Koldby siger:

  Tak for interessant svar. Jeg har også nedsat smagssans, men det varierer hvor meget ell lidt jeg kan smage (har dog aldrig fuld smag). Jeg har de sidste fire år også haft kronisk tinnitus på begge ører og styrken på min tinnitus skifter også, er klart værst hvis jeg er træt og stresset. Jeg har en ide om at min smagssans er påvirket af min tinnitus – dvs jo højere lyde i ørene, jo mere nedsat smagssans. Lyder det sandsynligt? Kan det hænge sådan sammen?
  Tak på forhånd

  • Rikke Christensen siger:

   Min søsters veninde mistede en stor del af sin lugtesans i foråret efter virus og hendes læge gav hende et program med lugttræning.
   Det skulle efter sigende være et alment program som de praktiserende læger ligger inde med. Det er skiftende æteriske olier, man skal indsnuse.

 • Eva Nellemann Ambrosius siger:

  Hej Inge S,

  Jeg er MEGET interesseret i at høre, hvilken zoneterapeut du gik hos 🙂 ? Kan du evt. oplyse det her? Ellers skriv meget gerne til mig privat.

  Jeg mistede lugtesansen under en forkølelse i sommers – juli 2016 – og den er endnu ikke kommet tilbage. Øv. Det påvirker også smagssansen. Og desuden lugter jeg ofte røg, selvom der ingen røg er. Chokolade øger røg-smagen. Ofte når jeg har spist smager jeg metal i munden og har mat fornemmelse på tænderne!

  Jeg fornemmer, at åndedrætsøvelser/meditation (fx 20 min om morgenen) har en lille bitte virkning i løbet af samme dag jeg har lavet disse øvelser.

  Mvh, Eva Nellemann Ambrosius

  • Morten siger:

   Hej Eva,

   Jeg har fuldstændig samme problem, har mistet smagssansen og lugter konstant røg!
   Er du kommet dig, og i så fald hvad gjorde du?
   Mvh
   Morten

   • Ole siger:

    Jeg synes at have hørt at hvis man konstant lugter røg kan det være en svulst i hjernen. Nok værd at få tjekket.

  • Inge Sørensen siger:

   Det var en klient, jeg arbejdede med . Efter 4-5 behandlinger , kunne vedkommende smage og lugte igen. Ubalancen kom efter en længere varende antibiotikabehandling.
   Nødvendiggjort af en kraftig infektion i den ene fod.

 • Anders W C siger:

  Marianne Koldby, hvordan er det gået med din tinnitus vs. lugtesans? Jeg har fuldstændig de samme symptomer, tinnitussen startede ifbm en forkølelse, herefter fik jeg pandehulebetændelse og så røg lugt- og smagsfunktionerne!!

 • NIELS siger:

  Interessant tråd. Men desværre ikke nogen svar. Lytter spændt.

  • Malene Tonnung siger:

   Som vi skriver, kan man desværre ikke stille spørgsmål til brevkassen i kommentarerne, vores brevkasseredaktører kan simpelthen ikke overvåge alle kommentarer. Nye eller uddybende spørgsmål er man velkommen til at stille i et spørgsmål direkte til brevkassen. Red.

 • Aebeloe siger:

  Jeg har rigtig god erfaring med homøpati ved nedsat smags og lugtesans, som jeg får ved stress. Så opsøg en homeøpat, er mit råd.
  Der får jeg ofte zink, men det kan varierer, og skal ofte kombineres med andre ting. Man kan også få hjælp til øresusen.

 • Duna Tejmers siger:

  Åh, det var dejligt finde denne side. Jeg har stille og roligt mistet min lugtesans, men har smags sansen. Samtidig har jeg fået mere og mere slim i mund og svælg. Så nu vil jeg holde mig fra de nævnte fødevarer og konsultere diverse behandlere. Bor i Sydsjælland/ Kalvehave. Vil meget gerne i kontakt med nogle af de nævnte behandlere

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *