Kan jeg fortynde blodet mere naturligt?

Jeg er blevet hjerteopereret for en medfødt hjertefejl og skal derfor tage det blodfortyndende middel Marevan resten af mit liv. Jeg spiser meget sundt, men skal tage rigtig mange piller.

Blodet bliver åbenbart tykkere af sund mad. Er der noget, jeg kan gøre selv?

Jeg spiser rødbeder, bladselleri, cayennepeber, men også meget kål.

Venlig hilsen fra

Gitte

 


 

Dit blod bliver ikke tykkere af at spise sund mad, og Marevan gør ikke blodet tyndere, men modvirker, at det koagulerer. Men en del af kosten, især grønne grønsager som f.eks. kål, indeholder en hel del K-vitamin, der blandt andet er vigtigt for blodets koagulation.

Det er vigtigt at få nok K-vitamin, men mængden skal tilpasses dosis af Marevan, så der ikke er risiko for blødninger. Derfor måler man regelmæssigt INR-værdien, der er udtryk for, hvor let blodet koagulerer. For at holde den konstant, skal man spise nogenlunde de samme mængde grøntsager hver dag. Det samme gælder de mange naturlige midler, der kan virke blodfortyndende, f.eks. fiskeolie, E-vitamin, ingefær, hvidløg mm. De er sunde, men man skal tage den samme mængde hver dag.

Der er bivirkninger ved al medicin, også den blodfortyndende, så du må tale med dine læger om dette. Marevan er blandt andet årsagen til en øget risiko for åreforkalkning, og den modvirkes af K-vitamin. Der skal være balance i det hele.

Læs mere om blodfortynding i min artikel på www.radiodoktoren.dk.

Mange gode hilsener

Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

1 kommentar

 • Ann-Sofie siger:

  Hej Carsten.

  Jeg har også fået anbefalet at tage blodfortyndende resten af mit liv, da jeg har en protein C defekt.

  På norske hjemmesider har jeg læst, at fiskeprotein fra bl.a. torsk skulle være godt til at fortynde blodet. Som man også siger, at fiskeolie gør.
  Har du kendskab til fiskeprotein (fra torsk)? Og i givet fald, ville det være samme procedure, som ovenfor med K-vitamin. At det skal afstemmes ifht. INR tallet?

  P.f. mange tak fra Ann-Sofie

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *