Kan jeg have fået sekundær diabetes 2?

Jeg har gennem mange år fået både medicin for astma og for næsepolypper, og har nu fået at vide, at jeg har type 2 diabetes. Jeg havde højt blodsukker, da det blev opdaget, med megen tørst, synsforstyrrelser og vægttab. Får nu medicin, to piller morgen og aften.

Blodsukkeret er normalt (4,5, 6,3 og i samme dur).

Jeg synes, jeg har levet helt almindeligt med sund mad, men måske ikke så meget motion. Det undrer mig derfor, at jeg har fået diabetes.

Ingen i familien har sukkersyge. Jeg har læst, at der er noget, der hedder sekundær diabetes. Kan det mon være sådan noget, jeg har pådraget mig med behandling med binyrebarkhormon?

Jeg har ikke fået nogen forklaring, men kan du vejlede mig? Jeg har et noget stressende arbejde som civilingeniør, og er selvfølgelig nervøs for fremtiden.

Lars

 


 

En øget tendens til diabetes er en almindeligt kendt bivirkning af behandling med binyrebarkhormon, som du har fået på grund af dine allergiske symptomer med astma og næsepolypper. Du burde måske i sin tid snarere have fået fundet og behandlet årsagen til allergien i stedet for symptombehandling.

Ofte stammer allergien fra en forkert kost, en dårlig sammensætning af tarmbakterierne, utæt tarm og inflammation. Men selvom du ikke har nogen i familien med diabetes, kan du godt have en tendens til at få den, og binyrebarkhormonet har så fremkaldt din diabetes. Mangel på motion og stress kan dog have været medvirkende, og ”sund” kost er ikke altid særlig sund.

Dine blodsukkerniveauer lyder nu til at være normale, og ved diabetes-rigtig kost uden for mange kulhydrater, med de rigtige kosttilskud og ved daglig motion er det ikke umuligt, at du kan undvære din tabletbehandling. Men det må være i samråd med din læge.

Diabetes er en sund sygdom, hvis man overholder spillereglerne.

Læs mere om dem på min hjemmeside www.radiodoktoren.dk.

Mange gode hilsener

Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

1 kommentar

  • Niels Christensen siger:

    En anden medvirkende årsag til diabetes kan være den stadig stigende eksponering for mikrobølger, som vi udsættes for fra wifi og mobiltelefoner. Brug så vidt muligt kablet internet og fastnettelefon. Bl.a. dette studie viser en sammenhæng: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4661664/

  • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

    Skriv et svar

    Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

    *