Sygdom hos børn kan være mange ting – også mangelsygdomme, som adfærdsforstyrrelser efterhånden tyder mere og mere på at være, hvor vi mangler næringsstoffer eller har problemer med at optage dem. F.eks. har forskning linket ADHD til mulig jernmangel.
Alle gravide får påpeget, hvor vigtig jerntilskud er. Det halter lidt mere med at få forklaret menstruerende kvinder, at de også kan have brug for ekstra jern i perioder, men endnu færre er klar over, at rigtig mange børn og teenagere faktisk mangler det vigtige mineral.
Én af årsagerne kan være, at vi også bliver advaret om, at jern kan fås i for store doser og dermed skade os. Det er helt rigtigt, men som gennemsnitskosten ser ud i Danmark, er risikoen generelt langt højere for, at du mangler jern.
Typisk får vi først mistanke om jernmangel, hvis vi bliver ualmindeligt trætte på trods af masser af søvn. Men noget tyder på, at symptomerne også kan være modsatte, som når børn og unge bliver ramt af adfærdsforstyrrelsen ADHD, der kan gøre dem hyperaktive.
Børn med ADHD har svært ved at fastholde opmærksomheden, er lette at distrahere, er hyperaktive og/eller reagerer meget impulsivt og kan ikke koncentrere sig i længere tid.
Man kender ikke den nøjagtige årsag til ADHD, men der er en høj grad af arvelighed, da risikoen øges markant, hvis en forælder eller søskende har ADHD. Til gengæld har der også været forsøg, der viser, at kosten kan spille en rolle. I hvert fald har mange oplevet, at diæter med fokus på de rette næringsstoffer og udelukkelse af visse fødeemner, kan gøre en stor forskel på symptomerne.
Undersøgelser har vist, at jernmangel er en blandt flere faktorer, der påvirker tendensen til hyperaktivitet hos børn.
Allerede i 2004 viste en undersøgelse i Archives of Pediatric & Adolscent Medicine, at børn med for lidt jern igennem kosten har større risiko for at udvikle ADHD. Her konkluderede forskerne bl.a, at ”jerntilskud bør overvejes, som det første man griber til, når man møder et barn med ADHD”, og tilføjer de: ”dermed kan tilskud måske være med til at mindske behovet for medicinering”.
Siden har mere forskning peget på kosten – herunder jern – som faktorer ved ADHD.
En rapport fra Postgrad Med. oplyste sidste år, at jernmangel kan nedsætte effektiviteten af behandlingen – altså endnu en grund til at sørge for en god jernstatus. Men for at gøre det endnu mere kompliceret pegede rapporten også på et uventet sammenfald mellem overvægt og ADHD samt en øget tendens til, at immunsystemet overreagerer hos ADHD-ramte.
Når immunsystemet er aktivt, bliver målingen af serumferritin (jern i kroppen) unøjagtig og viser for høje tal, og i de tilfælde kan måling af jern i blodet snyde, så jernindholdet i kroppen ser højere ud, end det egentlig er. Af den grund kan relationen mellem jern og ADHD blive sløret.
Jerntilskud kan være hård kost for nogle maver – især hvis det består af uorganisk jern.
Floradix Kräuterblut, som mange kvinder kender fra graviditeten, er en god og skånsom måde at få et jerntilskud, som man sagtens kan tilbyde børnene også. Tilskuddet består af frugt og planter og indeholder hverken alkohol, syntetiske konserveringsmidler, farvestoffer eller kunstige sødestoffer, bare naturlige frugtsafter, der fremmer optagelsen af jern. Det flydende og organisk bundne jern gør det letoptageligt.
Selvom dit barn ikke har ADHD, kan et jerntilskud være en god idé, da det flere gange er blevet konstateret, at mellem 15 og 20 pct. af børn og unge ikke får jern nok gennem kosten.
Den intensive vækst i puberteten, og for pigernes vedkommende start på menstruation – kan kræve ekstra tilførsel af jern i perioder. Så en sløv teenager kan altså i nogle tilfælde have en negativ jernbalance som undskyldning …
Kilder:
1) Arch Pediatr Adolesc Med. 2004 Dec;158(12):1113-5.
2) Curr Psychiatry Rep. 2011 Oct;13(5):333-44.
3) Pediatrics. 2012 Feb;129(2):330-7
4) Postgrad Med. 2014 Jul;126(4):155-70.
5) Fødevaredirektoratets Statusrapport 2002.