Kan kramper i hænderne være tegn på mangel?

Jeg er begyndt at få kramper i mine hænder, når jeg skærer brød, rodfrugter eller lignende. Der sker også i mine fødder og ben om morgenen, sommetider om natten. Det er ret smertefuldt.

Hvad mangler jeg at tage af vitaminer og mineraler?

Jeg synes, jeg tager alt det, jeg skal, og af god kvalitet. Jeg spiser sundt.

Det startede først for cirka et halvt år siden, og det er ikke hver dag/nat.

Jeg er 71 år.

Kirsten

 


 

Det mest nærliggende er, at du mangler magnesium. Magnesium er vigtigt for dannelsen af mange enzymer, der blandt andet styrer vores energiomsætning, dannelsen af proteiner og deling af cellerne. Enzymer er også liv. 99 pct. af magnesium findes inde i cellerne, hvor det også regulerer enzymerne.

Især musklerne og nervesystemet har brug for magnesium. Ved mangel opstår muskelsvækkelse, spændinger og krampetilstande i f.eks. benene, træthed og forstyrrelser i hjerterytmen. Lavt magnesium får pulsårerne til at række sig sammen, energien forsvinder, og blodtrykket går op.

Almindelige årsager til mangel på magnesium, er indtag af kaffe, alkohol og vanddrivende medicin, men for meget stivelse i kosten og mangel på mavesyre kan også være årsager.

En anden almindelig årsag til kramper kan være mangel på vand. Husk at drikke mindst halvanden liter vand, udover hvad du ellers får af væske.

Jeg vil anbefale dig at tage 600 mg let optageligt magnesium om aftenen, f.eks. magnesium citrat. Du skal også tage ekstra tilskud af B6-vitamin, der er vigtigt for magnesiums virkning.

Mange gode hilsener

Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

3 kommentarer

 • Henning Rolapp siger:

  Må jeg gerne her komme med min standard anbefaling til alle.
  Prøv at bade i havvand om sommeren og få sol på kroppen. Og selvfølgelig så lang tid som muligt. Kort ophold i vandet lille optagelse, langt ophold stor optagelse.
  Prøv om sommeren og se hvad det betyder for dig og din sundhed.

  Man optager let magnesium fra havvand, 5 gange bedre end via munden har jeg læst.
  Badning i mineralbade har været kendt i flere tusind år. Betragt havvand som et mineralbad. Magnesium og D vitamin hjælper gensidigt på hinandens optagelse.

  Denne viden har jeg brugt og hjulpet mig i mange år. Helt tilbage til 1990.
  Jeg vender tilbage med en lang beskrivelse snarest.

 • KV siger:

  Jeg har to lungesygdomme og en hjertesygdom der gør at den meget lidt iltet blod ikke pumpes ordentligt rundt i kroppen.Jeg har læst at det godt kan give kramper, ved ikke om det er rigtigt.

 • Kirsten siger:

  Kan for lav iltmætning gi kramper

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *