Kan lavt blodsukker gøre 3-årig morgensur?

Af: Anette Straadt, sundhedsplejerske

Vi oplever meget ofte, at vores søn på 3,5 vågner og er meget sur. Han græder, råber og skriger – det er en dårlig start på dagen for os allesammen. Alt er galt!

Men når det ENDELIG lykkes at få noget mad i ham, så er alt godt igen.

Så jeg tænkte, om det mon skyldes, at han vågner med lavt blodsukker?

Hvordan hjælper vi ham bedst?

Synes måske ikke, han skal have lov til at få en snack inde i sengen i det øjeblik, han slår øjnene op, men samtidig kan det tage op til en time at få ham til at spise morgenmad, fordi han er så sur og græder over hver lille ting.

Mvh 

Janni

 


 

Det er rigtig fint at høre, at I har tænkt over, hvad blodsukkeret kan gøre for jeres søns humør.

Hjernen er noget af en ”grovæder”. Den snupper ca. 25 pct. af alt: Både ilt og næring. Og den kan kun køre optimalt, hvis den har en stabil tilførsel af brændstof. Faktisk kan den lukke helt ned og dø, hvis der ikke er brændstof nok i blodbanen. Det sker ikke hos raske! Men hvis en person med sukkersyge får taget for meget insulin og dermed fjernet for meget glukose fra blodet, så kan man dø af det. Så det siger bare noget om, hvor følsom den egentlig er.

Et stabilt blodsukker skal helst bygges op over hele dagen. Det er især fedtstoffer og proteiner, som bidrager til det. Derfor skal alle måltider (også snacks om mellemmåltider) være sammensat, så de indeholder både kulhydrater OG fedt/proteiner. Husk også at vælge flest af de langsomme kulhydrater: Fuldkorn og grøntsager.

Især morgenmaden og eftermiddagsmaden kan kræve fokus. Her spiser vi nemlig traditionelt set mange kulhydrater. Så sørg for også at supplere med f.eks. æg, smør, olie, kød, nøddesmør, ost. Og hold igen med især de raffinerede kulhydrater og selvfølgelig sukker.

En godnat-snack kan også være en rigtig god ide! Men husk igen at vælge noget, der holder blodsukkeret stabilt. Det kunne være: Rugbrød med pålæg, lidt grød med fedtstof, lidt nødder.

For at give hjernen de bedste betingelser for god søvn og for at fungere godt i det hele taget, er det også super vigtigt at få nok omega 3-fedtsyrer fra fisk: DHA og EPA. Så sørg for at spise fisk to gange om ugen til et hovedmåltid (vær opmærksom på ikke at spise fisk med tungmetaller) eller giv tilskud af en god kvalitetsfiskeolie. Studier har vist, at tilskud af fiskeolie giver bedre og mere søvn.

Hvis jeres søn bliver meget fanget i sine følelser om morgenen, kan det også være en hjælp med nogle blomsterdråber. Bachs nødhjælpsdråber er super gode til lige at tage toppen af uro, gråd, bekymring og irritation. Brug dem også gerne til jer selv.

Hvis han stadig virker til at have lavt blodsukker om morgenen, kan det i mine øjne absolut være okay med en lille bid mad, så snart han vågner. Måske et halvt stykke rugbrød med peanutbutter eller leverpostej.

Husk på, at børn ikke er ”umulige” for at genere os voksne. Men at de er fanget meget i deres følelser, og de har brug for hjælp og vejledning. Efterhånden som han bliver ældre, kan I stille flere krav til ham om at udsætte sine behov lidt. Men lige nu er han kun 3,5, og der er hjernen slet ikke klar til at kunne gøre det.

De bedste ønsker til jeres familie.

De bedste hilsner

Anette Straadt, sundhedsplejerske

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*