Nyheder

Kan man drikke for meget kaffe?

26. april 2017

De sundhedsgavnlige effekter ved kaffe er videnskabeligt bevist. Men kan man drikke for meget kaffe?

Kaffe er fyldt med antioxidanter, og det er noget, vi kan lide. Det er også flere gange videnskabeligt bevist, at kaffe har en række sundhedsmæssige effekter. Drikken skulle blandt andet forebygge type 2-diabetes, Parkinsons, blodpropper og blødninger i hjernen. Men er der en øvre grænse for, hvor meget kaffe der er godt at indtage?

Ja og nej. Optimalt set bør du ikke indtage mere end 400 mg koffein, forklarer klinisk lektor på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet Kjeld Hermansen til jp.dk.

– Man skal ikke gå og have dårlig samvittighed over at drikke meget kaffe. Det er der simpelthen ikke grund til.

Kun hvis du tilhører en af tre risikogrupper, skal du være varsom med dit indtag af den sorte drik. Det drejer sig om gravide, folk med angstlidelser og folk, der mangler calcium.

For meget koffein hos gravide kan fremprovokere abort hos den gravide, så her lyder anbefalingen på max tre kopper dagligt.

Koffein kan desuden forstærke symptomer på angst, såsom uro i kroppen og rastløshed. Og så kan der være risiko for knoglebrud, hvis du drikker meget kaffe.

Problemet ved overforbrug af kaffe er, at man ikke har lavet ordentlige undersøgelser af folk, der drikker over seks kopper kaffe om dagen. Kjeld Hermansen forklarer, at datamængden simpelthen ikke er stor nok.

– Det, man ved med stor sikkerhed, er, at et forbrug på tre til fem kopper om dagen har en række positive effekter. Man regner ikke med, at der sker en hel masse, når man kommer over de otte kopper, siger Kjeld Hermansen.

Forrige artikelSkån miljøet – vask ved lave temperaturer

Næste artikelIskold ærtesuppe med bacon, mynte og citron

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.