Nyheder

Kan man have en have på fire kvadratmeter (eller mindre)?

Foto: AdobeStock
2. juli 2019

Ja, det kan man. Fænomenet hedder urban gardening, og det vinder mere og mere indpas. Det betyder i sin enkelhed, at man dyrker sin egen lille have på det udendørsareal, man har til rådighed, – det kan være en altan, et tag eller andet – og der er faktisk fordele ved de små haver.

Flere og flere unge, børnefamilier og ældre bor i byer. Faktisk er det kun ti procent af den danske befolkning, som ikke gør det. Og der er da også mange tiltrækkende kvaliteter ved bylivet – butikkerne, stemningen, restauranterne, den korte afstand til supermarkedet.

Men for nogen betyder det at bo i en by også afsavn. For det er svært både at have sin egen lækre have og bo på fjerde sal i centrum. Eller hvad? Et nyt fænomen begynder at spire frem herhjemme: Urban gardening, som kan være løsningen på de kriblende grønne fingre.

For med urban gardening behøver man ikke en stor græsplæne eller flere hektar jord for at kunne udleve nogle havedrømme. Man tager simpelthen det udendørsareal, man har og udnytter det til sit fuldeste. Og der er faktisk fordele ved at dyrke på de små arealer – mere sol, mere læ, mere dyrkning i krukker, hvor jorden opvarmes hurtigere end i en almindelig have.

Urban gardening kan gøres på altaner, i små forhaver eller et tag, som bare venter på at blive beplantet. Hvis du bor i lejlighed, har du måske misundeligt kigget på altanen overfor, og set hvordan blomster og krydderurter danner en oase på de få kvadratmeter, og måske har du tænkt, at du også ville i gang med at være selvforsynende på krydderurter og blomsterdufte, men ikke vidst, hvordan du skulle komme i gang?

Så frygt ikke, for her kommer haveekspertens bedste tips:

Udnyt det, du har

Altaner er skønne og giver mange byboere tiltrængt luft og soltimer. Men de fleste altaner er også begrænsede i omfang, og derfor er det en god ide at tænke kreativt, når du skal anlægge din lille by-have.

Altankasser er altid en god ide, da de ikke tager plads fra grundarealet. Du kan også prøve at tænke vertikalt – reolsystemer, trappesystemer, plantevægge – på den måde får du maksimal plads til at dyrke urter og planter uden at det ødelægger muligheden for at nyde morgenkaffen i solen. Og så er det vigtigt at have solen for øje, når du vælger planter. Hvordan vender din altan, og hvor meget direkte sollys får den?

Du kan sagtens dyrke frugt og grøntsager

Hvis du gik og tænkte, at en frugthave og grøntsagsbede kun var forbeholdt store haver, så kan du godt tro om. Mange frugter og grøntsager trives rigtig fint i krukker. Tricket er bare at vælge dem, der passer til mængden af sol, der hvor du skal dyrke.

En tommelfingerregel er, at des større blade planten har, des mindre lys kan den klare sig med. Har du en altan med meget sol, er chili, agurk og tomat gode bud på velegnede planter – og vil du give dem ekstra gode betingelser, så sæt dem langs muren, som giver ekstra varme.

Får din altan mindre lys kan du give dig i kast med jordbær, rodfrugter, spinat, rabarber eller salat.

Få gang i krydderurteproduktionen

Krydderurter er skønne. Men det kan også blive en kostelig affære, hvis man skal købe en krydderurt i supermarkedet, hver gang man skal bruge lidt basilikum til sin kødsovs eller mynte til en dressing.

Heldigvis kan man sagtens dyrke dem selv.

Krydderurter er nemlig generelt ret hårdføre og kan trives i både sol og skygge, så der er ingen grund til ikke at få fyldt altankassen op med sine favoritter.

Og hvad så med insekterne?

Insekter er vigtige, og det er problematisk, at flere og flere af dem forsvinder. Når det er sagt, vil vi helst ikke have dem i vores planter, og særligt med spiselige planter er det en dårlig ide at sprøjte, så her kommer et rigtig godt tip til at holde larver og insekter ude af din nye have:

Sørg for at plante krydderurter, der afskrækker insekterne og placér dem mellem de andre planter. Det kan være citrontimian, lavendel, basilikum, citrongræs, krysantemum, rosmarin, duftgeranium og hvidløg.

Og så er det bare med at få de grønne fingre i mulden!

Forrige artikelPantsystem udvides til gavn for miljø og klima

Næste artikelNy viden om cellemembran kan øge viden om alzheimers