Kan ødemer komme efter stress?

Jeg har efter en stresset periode fået ødemer i begge mine ben. Min læge siger, der ingen sammenhæng er, men det finder jeg underligt.

Kender du noget til det?

Jeg drikker rigeligt og tisser en del, så noget kommer der jo ud. Men der bliver åbenbart noget hængende, som svulmer i mine ben.

Kh Karen 

 


 

Jeg har stor respekt for, at du selv ved, at der er en sammenhæng mellem stress og dine problemer med væskeophobninger, som ødemer jo er.

I min verden kan det sagtens være aspekter af hinanden, og nu skal jeg forklare dig hvordan:

Når vores krop og/eller sjæl er stresset, bevidst eller ubevidst, så vil nyrerne krampe og derved have svært ved at optage det væske, du drikker. Når dit system slipper stressen, skulle det gerne være sådan, at du igen optager, forbruger og udskiller væsken som normalt.

Hvis du føler, din stress er helt væk, men du stadig plages af ødemer, kan det handle om ubevidst stress, eller at din krop føler stress, selvom dit hoved ikke gør. Det ses f.eks. ved forgiftninger af f.eks. tungmetal, vacciner, tatoveringer, piercinger, ar, men også spekulationer, dårlig økonomi, meget medicin, dårlig kost med for meget sukker eller tilsætningsstoffer, der kan virke som stress i dit system.

Der må du søge hjælp til at finde årsagen af en dygtig kinesiolog eller anden behandler.

Indtil da kan du hjælpe tilbageløbet fra bentøjet med venepumpeøvelser (a la ligge på ryggen og cykle med benene oppe i luften) dræneringsøvelser (lig med enden tæt på en væg og tag benene op i luften/op ad væggen og lig sådan i mindst fem minutter). Dybe åndedræt i fem minutter vil også være godt, ligesom du kan tørbørste dine ben nedefra og opefter, sove med benene let hævet og i det hele taget lægge benene op, når du kan komme til det.

God bedring

Catrine Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog

3 kommentarer

 • Erna Troels siger:

  Noget som også vil kunne hjælpe på dine hævede ben er lymfedrænage. Lymfedrænage er en blid, pulserende væakedrivende massage, som sætter gang i væskecirkulationen i kroppen og udrensning i lymfesystemet.
  Jeg er enig i, at ødem kan være stress-relateret, da lymfekarenes egenmotorik nedsættes når man er stresset.
  Lymfedrænage er ud over at være væskedrivende også udrensende og afstressende.
  Du kan læse mere om både lymfesystemet og lymfedrænage på http://www.lymfedrænage.com

 • Henning Rolapp siger:

  Må jeg komme med 2 forslag jeg ved virker.

  1. prøv at sove med hævet sengeleje til benene. Jeg sover med 10 cm forhøjning at sengens benende. Så hver nat får benene mulighed for at tømmes. Vi kender en meget gammel dame hvor benene også svulmede meget op og hun var meget glad for dette tips.

  2. Har altid været meget glad for at bade i havvand. Det gør mig så godt.
  For også at kunne “bade” om vinteren har jeg anskaffet mig en våddragt som fritidsdykkerne bruger ( i en stor overstørrelse så jeg bedre kan komme i den). Jeg lægger mig på en bænk med hoved og ben lidt oppe. Lukker med en cykelslange ved håndledddene og anklerne.
  Fylder havvand i dragten og ligger der en lille time. Dette får mig altid til at sove meget bedre end jeg ellers ville. Og i relation til de hævede ben så tømmes de kolossalt for væske.
  Benene bliver ikke kønnere af det, men de bliver godt nok tømte for væske. Det har sikkert noget med OSMOSE at gøre. Desuden siver der også magnesium og andet godt ind i din krop i ret store mængder.
  Prøv det.

 • Gitte siger:

  Jeg har netop gennem længere tid været meget plaget af hævede ben – især omkring anklerne. Det var meget generende og måtte tilbringe hver aften med stolperne (som det var) oppe i sofaen med et par puder under.
  Det viste sig at være bivirkning af min blodtryksmedicin Amlodipin. Ret skræmmende så voldsomt det var og så hurtigt godt igen da jeg stoppede med amlodipinen.

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *