Mad

Kan økonomi rime på økologi?

21. februar 2013

Mange af os ønsker at købe økologiske varer, men prisforskellen på de konventionelle varer og de økologiske sætter til tider en begrænsning. At få økonomi og økologi til at svinge sammen kan derfor være en udfordring, men ved bl.a. at undgå madspild og have fokus på årstidens frugt og grønt, kan det alligevel lykkes.

237.000 tons!

Det er ifølge foreningen Stop Spild af Mad mængden af fødevarer, danske husholdninger årligt smider ud. Det er ikke udelukkende økologiske fødevarer, men der er sikkert en del økologi i blandt. Der er derfor god ræsonnement i at overveje, hvordan vi i vores egen husholdning kan mindske spildet.

Det er sund fornuft at opbruge alle de indkøbte madvarer; særligt hvis et økologisk madbudget skal balancere. Selvom det kan være en udfordring at få brugt det hele, så se det som en mulighed for at eksperimentere med smag og råvarer. Mange af os laver ofte de samme retter i rotation – med de nøjagtigt samme ingredienser.

Årstidens frugt og grønt

Et sted at starte er at købe sæsonens frugt og grønt. Det er billigere, og samtidigt får vi de varer, der er mest fulde af saft og kraft. Vi får også meget mere variation på denne måde. Tomater og agurker smager ikke af meget her om vinteren, men derimod er der masser af smag at hente i rodfrugter og kål.

Som supplement til de tungere vintergrøntsager kan det være fint at bruge grønt fra frost, som selvfølgelig også har længere holdbarhed.

Skær ned på kødet

Økologisk kød er en sværvægter i forhold til madbudgettet, så her er der en oplagt mulighed for at spare. Udfordr dig selv – drop kødet flere dage om ugen og brug forskellige bønner, linser og spirer i stedet. De har et højt indhold af protein, komplekse kulhydrater og fibre, som er med til at holde dig mæt, holde din fordøjelse i gang og dit blodsukker i ro.

Køb hele stykker kød i stedet for udskåret kød. Det giver flere måder at anvende den samme type kød på. Eksempelvis kan noget af kødet skæres til pålæg, så de dyrere pålægspakker kan begrænses.

Tænk lidt, men godt – og spæd fars og gryderetter op med grøntsager.

Brug resterne

Madspild kan mindskes på mange måder:

  • Rester fra aftensmaden kan bruges til madpakken eller som morgenmad.
  • Overskydende kød kan skæres til pålæg.
  • Ris i overskud kan anvendes som tærtebund til en grøntsagstærte, rørt med 1-2 æg, salt, peber og krydderurter efter smag. Risene kan også bruges til små pandekager, kommes i dejen til brød og boller eller i en rissalat.
  • Frugt, der er blevet lidt kedeligt at se på, kan skæres i tern og bruges i frugttærter. Æbler og pærer kan rives og kommes i dejen til boller. Bananer, der er blevet for søde og brune kan skæres i skiver, fryses og bruges til smoothies eller moses og bruges i bagværk.
  • Hvis du juicer, så er der næsten ingen undskyldning for at smide ud, for her kan det meste bruges, bare det ikke er decideret dårligt. Den pulp, der bliver tilovers, kan også bruges i bagværk, supper, gryderetter eller en lasagne alt efter, hvad du har juicet.

Frys, frys, frys

Endnu en måde at begrænse spildet på er ved at bruge fryseren. Mange fødevarer kan fryses ned, og hermed forlænges holdbarheden. Det gælder f.eks. saft, juice, olier, fløde, skæreost og kokosmælk. Skæreosten kan rives inden frysning – så er den klar til pizzatopping. Optøet kokosmælk og fløde fungerer fint til supper, saucer og gryderetter.

Mange olier, som hørfrø- og hampeolie, er ofte billigere at købe i store flasker, men mange kan ikke nå at spise dem inden for de 4-6 uger, de kan holde sig efter åbning. Løsningen kan være at fryse noget af olien, så du kun har den mængde olie i køleskabet, du kan nå at bruge.

Frys madrester ned, hvis det er muligt, også selv om det ikke er så stor en portion. Det kan blive til en hurtig aftensmad på travle dage – evt. suppleret med en hurtig salat.

Ryd op, planlæg og prioriter

I en travl hverdag kan man hurtigt miste overblikket over, hvad køleskabet indeholder, men det er en dårlig forretning. Ryd op i køleskabet en gang om ugen og find ud af hvilke varer, der skal spises nu og hvilke, der kan indgå i de kommende dages måltider. Brug evt. internettet til at finde opskrifter med specifikke råvarer.

Skal du vælge mellem økologiske og konventionelle varer, så prioriter at dine basisvarer er økologiske. Mange dagligvarebutikker har et godt udvalg af eksempelvis mel, gryn, mælkeprodukter, pasta, kartofler og gulerødder til priser ikke så langt fra de konventionelle varers.

Er du hardcore?

Har du lyst til mere end bare at bruge sund fornuft i husholdningen, så er der rigtig god mening i at dyrke eget frugt og grønt. Du kan anlægge køkkenhave, men er pladsen ikke til det, kan mange planter gro i spande og potter. Camilla Plum har lavet gode programmer om at anlægge køkkenhave og byhave, som kan ses på nettet.

Forår, sommer og efterår er der gode muligheder for at gå ud i naturen og indsamle bær og grønt. Brændenælde, skvalderkål, mælkebøtteblade, svampe og bær er noget af det, du kan supplere madbudgettet med. Pluk og saml altid væk fra veje og sprøjtede marker, og husk at have styr på hvilke svampe, der kan spises!

De fleste økologiske fødevarer er dyrere end konventionelle, men det betyder ikke, man skal undlade at købe økologisk. For mange af os drejer det sig om at prioritere, hvad vi vil bruge vores penge på. Kigger vi nærmere på vores konto, vil vi sikkert kunne finde et beløb eller to, som sagtens kunne være brugt anderledes – eller mere fornuftigt, om man vil…

At prioritere økologiske produkter er ikke kun et spørgsmål om økonomi, men også et spørgsmål om hvad du får for pengene. Færre tilsætningsstoffer og e-numre, bedre dyrevelfærd og højere kvalitet er noget af det, du betaler for, når du vælger økologisk.

 

Flere tips og svar fra Trine
Trine Vesteraa er kostvejleder og har lavet opskrifterne på de næste sider. Trine er en af vores nye brevkasseskribenter på Naturli, hvilket betyder, at du fremover kan spørge hende om alt muligt vedrørende kost på naturli.dk/sporgtrine.

 

Her finder du lækre opskrifter på:

Boller med øl, rosiner og valnødder

Farsmix-vafler

Misosuppe

Soja smøreost med krydderurter

Sojapasta vendt i cremet champignon-spinatsauce

Fyldte pandekage-kurve

Forrige artikelEkstra midler til økoforskning

Næste artikelBekæmp inflammation igennem kosten