Kan vegetarkost være årsag til søvnløshed?

Jeg har virkelig brug for et godt råd. Min mand, der er 50 år gammel, har ikke kunnet sove i seks døgn.

Han er ikke fuldt ud vegetar, men spiser kød en gang hver 14. dag, men nogen gange går der tre-fire uger. Han har forsøgt at gå lange ture, drukket rødkløverte og citromelissse-te, taget ti dråber baldrian i teen og har lavet yogaøvelser.

Ind imellem mener han, at det er lykkedes at få halvanden times søvn, men hjernen kværner. Jeg har givet ham Spirulina, da jeg har læst, at den har et højt indhold af B12-vitamin. Har du nogle gode råd?

Den Fortvivlede

 


 

Søvnløshed kan have mange årsager, som det i et kort svar er svært at komme ind på, men hans vegetarkost kan være en del af forklaringen.

Vegetarer kan komme til at mangle ikke alene B12-vitamin, men også andre B-vitaminer, zink, selen, omega 3-fedtsyrer, svovl, aminosyrer og Q10. Der er så lidt B12 i Spirulina, at han ikke kan få nok ad den vej. Læs mere om fordele og ulemper ved vegetarkost på Naturlis hjemmeside.

Aminosyren carnitin, som du bl.a. finder i kød, er vigtig for transporten af energigivende fedtsyrer til mitokondrierne, der er cellernes ”kraftværker”, og co-enzymet Q10 er meget vigtig for energidannelsen.

Men din mand er i en livsfase, hvor spekulationer på alt muligt også kan medføre søvnløshed, og jeg vil anbefale ham at tale med sin læge for at hjælp til afklaring af årsagen til den dårlige søvn.

Mange gode hilsener

Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

4 kommentarer

 • Henning Rolapp siger:

  Jeg har haft alvorlige søvnproblemer i mange år.
  Og utilstrækkeligt væskeindtag hører givetvis med til problemet.
  Når jeg får 1½ til 2 liter vand/væske i døgnet, så hjælper det helt klart på min soveparathed.
  HÆLD DET OP PÅ FORHÅND i flasker, og så 1 liter om formiddagen og 1 liter om eftermiddagen. Prøv det.
  Og altså væske, ikke kaffe eller andet.

 • Henning Rolapp siger:

  Prøv nogen af de forskellige nøddetyper. Jeg har købt en maskine til 200 kr. der pulveriserer nødder. Nogen af dem virker nærmest som en sovepille.
  Baldrianpiller i rimelige mængder virker helt klar beroligende.

 • Anna siger:

  Kan han være påvirket af Wi-Fi eller mobilstråler? Mange kan ikke sove netop pga af det. Er ihvertfald nemt at teste ved at slukke alt om natten

 • Anna siger:

  PS. Og sov så langt væk som muligt fra de nye smart-målere (el- og varme målere)

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *