Kan vi få seksmåneders til at sove mere sammenhængende?

Jeg har tre spørgsmål om søvn: Min datter fylder snart 6 måneder. Hun er født to uger over tid og følger sin kurve.

Hun er generelt rigtig glad og godt med, hun kan rulle begge veje og er begyndt at krybe og stå på alle fire og er også begyndt at få lidt mad og vand to gange om dagen.

Det eneste, der ikke går så godt, er søvnen. Hun har de seneste fem uger vågnet mellem fire til syv gange om natten, dog med nogle få undtagelser, hvor hun kun er vågnet op til natamning. Ofte er det nok, at jeg bare lægger en hånd på hende mave og/eller giver hende sutten, og så falder hun hurtigt i søvn igen.

Jeg ammer hende, når hun skal sove, men forsøger altid at lægge hende, inden hun er faldet i søvn (dog ikke altid det lykkes, hvis hun er rigtig træt).

Hun bliver puttet omkring kl 19.30-20.00, bliver ammet ved 23. tiden og ved 2-3 tiden og vågner for det meste ved 5-5.30 tiden, dog nogle gang tidligere eller senere. Men hun vågner desuden to til fire gange yderligere om natten.

Jeg vil høre, om der er noget at gøre for, at hun ikke vågner så ofte? Det er virkelig hårdt at få så afbrudt søvn om natten, jeg er ved at være virkelig gennemtræt.

Jeg vil også høre, om der er noget, jeg kan gøre for at få hende til at sove længere om morgenen? Gerne minimum til kl 6. Jeg har forsøgt at putte hende senere, men det har ikke nogen betydning.

Til sidst vil jeg høre, om du har et råd til hvordan jeg lærer hende at sove i egen seng om dagen?

På nuværende tidspunkt er det helt umuligt at få hende til at sove nogen andre steder end hendes barnevogn udenfor. Men det er problematisk, eftersom vi snart skal ud at rejse og ikke har hendes barnevogn med, det er ligeledes en udfordring, når vi besøger familie, hvor det heller ikke er muligt at have hende sovende udenfor i barnevognen.

Jeg kan lige tilføje, at hun får tre lure om dagen, en om morgenen, ofte ved 7-7.30 tiden. Denne varer mellem 45 min. til to timer.
Den næste ligger mellem kl 11 og 13, alt efter hvor længe hun har sovet til formiddag, og kan vare op til 2,5 time, hvis formiddagsluren har været kort og ellers omkring 45 min. til en time. Den sidste ligger ved 15/16-tiden og varer oftest 45 min. til 1,5 time.

Nogle dage sover hun næsten 15 timer på et døgn, mens hun andre dage kun er på 13 timer.

Hilsen en træt mor

 


 

Tillykke med din dygtige pige. Det er dejligt, at hun udvikler sig og er glad.

Afbrudt og manglende søvn er utroligt hårdt. Især når det står på i længere tid. Som sundhedsplejerske og som mor ved jeg, hvor meget det kan fylde i børnefamilier.

Netop alderen fra 4-6 måneder byder meget ofte på ændringer i søvnmønstret. Rigtigt mange børn begynder at vågne oftere i denne alder. Også selvom de tidligere har sovet fint.

Man regner med, at det hænger sammen med en øget bevidsthed i denne alder. De oplever mere og det skal ”fordøjes” om natten og kan give mere urolig søvn.

Så din datter er altså hel normal.

Det er virkelig flot, at du prøver at få hende til at falde i søvn selv uden amning. Det er jo med til at øve hende i selv at falde i søvn igen, når hun vågner om natten.

Det er helt naturligt at vågne om natten, når vi skifter imellem søvnens faser. Så ”fidusen” er, at barnet skal lære selv at falde ned i søvnen igen. Det er derfor så fint, at du gør ”så lidt om muligt” som f.eks. bare at lægge en hånd på hendes mave. Fortsæt endelig med det.

Der findes desværre ingen mirakelkure. Din datters søvn lige nu er meget normal ift hendes alder. Også ift. variationen af timer på et døgn.

Men der er alligevel nogle ting du kan gøre:

Studier har vist, at fiskeolie og magnesium giver bedre søvn. Giv gerne din datter ½ tsk. god kvalitets fiskeolie dagligt. Tag gerne selv et tilskud af magnesium om eftermiddagen, så din datter får gennem din ammemælk sidst på dagen.

Spis selv masser af sunde fedtstoffer: Kokosolie, nødder, frø, kerner, fiskeolie, koldpressede økologiske planteolier. Det er med til at gøre din ammemælk mere mættende.

Sæt en lille kasse med ekstra sutter i hendes seng, så hun med tiden selv kan lære at finde en sut, når hun har brug for den.

Selve døgnrytmen kan være svær at ændre på. Man kan prøve at rykke den 15 minutter af gangen, og det har nogen held med. Men det bedste råd er at minde sig selv om, at det går over. Og sørg for selv at få hvilet i løbet af dagen.

I forhold til jeres rejse og besøg, så kan det være, at den bedste løsning er lure i en god vikle/bæresele.

Hvis I tænker på at anskaffe jer en transportabel weekendseng, så kan I med fordel slå den op derhjemme, så hun kan lære den at kende og føle sig tryg ved den.

Baby-alderen kan være ret udfordrende i forhold til søvn. Det er meget normalt og mega hårdt – det ved jeg.

Noget af det vigtigste er, at du passer godt på dig selv. Hvil dig hver gang din baby sover. Bed om hjælp. Sæt forventningerne ned til, hvad du kan nå.

Du er en fantastisk mor. Det er jeg ikke i tvivl om.

De bedste hilsner

Anette Straadt, sundhedsplejerske 

1 kommentar

  • Betina Lau siger:

    Baldrian har også en god effekt. Det virker beroligende og afslappende.

  • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

    Skriv et svar

    Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

    *