Skøn

Kapha, pitta og vatha i skøn forening

11. marts 2013

Den ayuervediske tankegang har bredt sig langt mod nord de senere år – så langt, at wellnesshotellet Alter Meierhof nu udbyder kurser til danskere i yoga og ayurvedisk livsstil. Vi var med på den første tur.

Med udsigt til Flensborg Fjord sidder vi otte mennesker og trækker vejret dybt. Roen har indfundet sig oven på yogaen, der blev udført i stearinlysenes skær i aftensskumringen. Alt føles trygt, roligt og afslappende, selvom jeg sidder sammen med syv for mig helt fremmede mennesker.

Om lidt skal vi spise en velkomstmiddag i restauranten ved siden af og forhåbentligt blive lidt klogere på, hvem hinanden er.

Jeg er på Alter Meierhof, et af Nordtysklands hyggeligste wellnesshoteller, som ligger med udsigt til Danmark og tæt op ad grænsen. En tredjedel af gæsterne kommer da også fra Danmark, og det har hotellet i den grad taget til sig – så meget, at det nye ayurvediske kursus er målrettet danske gæster og foregår på dansk.

Kirsten Slots, der er kursusleder, har selv dyrket yoga siden 1984, og passionen har både ført til en karriere og en livsvej med masser af rejser til bl.a. Indien. Det har også ført til interessen for det ayurvediske system, der beskriver, hvordan vi udfra vores personlige typer bør leve og spise.

– Det er et system, der kommer hele vejen rundt. Og det system, der giver mest mening for mig, introducerer hun sit første foredrag om ayurveda med på Alter Meierhof.

Kurset er af fire dages varighed fra torsdag eftermiddag til søndag formiddag. Altså tre overnatninger og heldigvis med masser af fritid ind imellem til at nyde omgivelserne, spaområdet og restauranten.

En tung blanding

Alle på kurset er selvfølgelig spændte på at finde ud af, om de er den luftige vatha, den energiske pitta eller den tungere, jordbundne kapha. Typerne får undervejs større mening, mens Kirsten gennemgår systemerne bag den ayurvediske tankegang. Vi stifter bekendtskab med elementerne bag, vores medfødte energi og vores ubalancer.

Hele systemet går ud på, at man hele tiden søger balance. Det vil sige, at hvis man er en lidt tung og jordbunden kapha-type, så har man godt af det modsatte – let, luftig og krydret mad, motion med fart på og gerne hårdt arbejde. Modsat: Er du den luftige vatha-type, må maden gerne blive tung og fed, motionen rolig og masser af stabilitet. Det sjove er, at man som type ofte vil søge det, der minder om en selv, så udfordringen består i bevidst at søge det modsatte og dermed balancen.

Vi tager vores egen og hinandens puls, vi udfylder spørgeskemaer og vender resultaterne. Der bliver både snakket og grint ad resultaterne. Selv er jeg endt med et resultat, der overraskende afslører, at jeg mest er en tung kapha, mens vatha og pitta følger stærkt efter i min personlighed. Jeg behøver altså ikke længere tvinge morgenmaden ned, da jeg som type vil være bedre stedt med at starte dagen med et glas ingefær-te eller andet let, der kan kickstarte mig. De fleste mennesker er blandede typer – det er bare lidt forskelligt, hvilken eller hvilke af typerne, der er mest fremherskende i os.

Blid introduktion til yoga

Yoga og meditation er en anden og vigtig del af kurset, som Kirsten Slots styrer igennem med blid hånd. Flere af os deltagere griber med kyshånd muligheden for at lære nogle simple, men effektive, teknikker til at få strukket en udsat kontorkrop ud og ånde stress og jag langt væk. Allerede på andendagen kan jeg mærke musklerne vånde sig lidt, da vi kaster os over øvelserne, men vi er hele tiden i gode hænder hos Kirsten Slots, der helst ikke vil presse os ud i noget, vi ikke kan klare:

– Når jeg ikke kender folk, er jeg lidt forsigtig. Som nybegynder, kan man let få skader, især hvis man er oppe i alderen. Det må gerne gøre ondt, men der er forskel på smerter – og ved nye folk, skal jeg være sikker på, at de kan kende forskel på en god smerte og en dårlig smerte. Ved yoga lærer man, at det godt må være svært, at det kan gøre lidt ondt og så at acceptere det. Men jeg vil ikke have, at folk får en skade af at dyrke yoga hos mig.

Hun har derfor flere hjælpemidler med, der skal sikre, at vi gør øvelserne rigtigt, men uden at udfordre en stiv krop alt for meget. Og de ømme muskler vidner om effekt.

Masser af olie – udenpå

Efter vores sande natur er blevet afsløret i auyerveda-workshoppen, får vi fine sedler serveret til morgenmaden, hvor vi kan læse, hvilken slags mad, vi vil have godt af. Som tidligere nævnt er jeg åbenbart slet ikke den store morgenmadstype, men op ad formiddagen kan selv en kapha-type blive sulten, og jeg kan kaste mig ud i frugt, knækbrød og andre lette ting. Der er dog ingen, der banker en i hovedet, hvis man gør mere end at skæve til buffetens mange andre lækre sager.

Med til programmet hører også en fantastisk ayuervedisk hoved- og ansigtsmassage med masser af olie. På Alter Meierhof kan man også kaste sig ud i flere andre auyervediske massager, der alle er kendetegnede ved det massive forbrug af olier, der skal hjælpe kroppen med at rense ud undervejs. Følelsen er da også fantastisk med al den olie. Man svømmer simpelthen hen i mere end én forstand.

Fire dage går forbavsende hurtigt, når omgivelserne er så behagelige. Yoga i et kursuslokale med udsigt over fjorden, meditation i spaområdets stillezone, friske gåture ved vandet, god mad i restauranten eller i spaområdets vitalbar – og måske en tur til Flensborgs gågade. Alter Meierhof danner en perfekt ramme om et kursus, hvor indholdet handler om at skabe fred, ro, balance og velvære.

 

Auyerveda: Kunsten at leve

Auyerveda er et 5000 år gammelt holistisk system fra Indien, der omhandler alle sundhedsaspekter i livet.

Du kan finde masser af inspiration og viden om auyerveda på internettet, hvor du også hurtigt kan finde inspiration til velegnet mad, hvis du ved hvilken type, der er fremherskende i din personlighed.

 

 

Næste Yoga og Auyerveda weekend på Alter Meierhof

 

Den 11. – 14. april 2013

4 dages ophold med foredrag, rådgivning og yoga

Prisen på 681 Euro pr. person er inkl. 3 overnatninger i dobbeltværelse

1 to retters middag i restaurant Brasserie

1 auyervedisk massage af hovedbund, ansigt og nakke

Hver dag er der yoga og workshop, og derudover adgang til spaområdet med masser af andre aktiviteter.

Se mere på alter-meierhof.de

 

Forrige artikelDerfor gør kolesterol-medicin ondt

Næste artikelC-vitamin mod forkølelse?

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.