Nyheder

Kapløbet om en COVID-19 vaccine

Foto: Adobe Stock
6. august 2020

Det er snart ni måneder siden at det første tilfælde af coronavirus så dagens lys, og med efteråret i vente peger modeller på, at vi i Danmark og mange andre lande står overfor en anden smittebølge. Det er derfor ikke mærkeligt, at jagten på en vaccine er sat ind, men forskere er bekymrede for, om politisk pres underminere sikkerheden ved vaccinerne.

 Det første tilfælde af corona skal dateres tilbage til d. 17. november 2019. Det viser regeringspapirer fra Kina, som kom frem tidligere på året. Papirerne afslører, at sygdommen faktisk var opstået længe inden, landet gjorde opmærksom på den nye trussel. Der gik nemlig flere uger fra den første mand i Hubei-provinsen udviste symptomer, til de kinesiske myndigheder bekræftede, at de behandlede mennesker for en ny sygdom. D. 11. januar meldte landet ud, at de havde haft deres første dødsfald.

[relateredehistorier]

Lidt mere end to måneder efter denne dato, besluttede statsminister Mette Frederiksen at lukke Danmark ned, og i de seneste par måneder har vi så arbejdet på at genåbne samfundet på en sikker måde. Men de seneste ugers smittetal skaber bekymring om genåbningens fase fire, som Kaare Mølbak fra Statens Serum Institut offentligt har udtalt, han ikke sundhedsfagligt kan bakke op om.

Oven i det kommer frygten for en anden smittebølge. Der har længe været spekulationer om hvorvidt, man rundt omkring i verden ville se en opblomstring af smitte i takt med at vejret blev koldere, og nye prognoser ser ud til at bekræfte den tese.

Topper i oktober

Forskere fra Syddansk Universitet har nemlig i samarbejde med udenlandske kollegaer arbejdet med en model, der tager udgangspunkt i COVID-19 tal fra hele arbejdet og ud fra det simulerer, hvordan smittespredningen kommer til at tage sig ud.

Og konklusionen er klar: En anden bølge er på vej. Præcist hvornår den kommer, og hvornår den topper, er behæftet med usikkerhed, men det vil sandsynligvis være værst i ugerne 38 – 40, skriver de i en pressemeddelelse. Hvad, der dog er sikkert, er at anden bølge kan blive lige så voldsom som vi oplevede det i foråret.

Teoretisk fysiker fra Syddansk Universitet, Fransesco Sannino udtaler:

– Vores simulering viser, at vi kommer til at stå med et lignende antal smittede som i foråret, hvis vi tager de samme forholdsregler for social afstand og indfører samme restriktioner som under første bølge. Hvis vi ikke gør det, risikerer vi endnu flere smittede.

Med den fremtidsudsigt, og de mange syge og døde på verdensplan, er det ikke mærkeligt, at der er pres på at fremstille en vaccine. Men amerikanske forskere er bekymrede for, om presset vil betyde, at vacciner bliver sendt på markedet uden at være tilstrækkeligt undersøgt.

Pres truer sikkerhed

Ifølge tal fra Statens Serum Institut (SSI), er der i alt 14.185 bekræftede smittetilfælde med coronavirus, og i alt 616 mennesker er døde med og af sygdommen i Danmark. På verdensplan er dødstallet mere end 700.000. Eksperter peger på, at en vaccine er vejen frem, hvis kurven skal knækkes, og derfor bliver der også i flere lande arbejdet på højtryk på at udvikle en sådan.

I USA har det offentlige postet flere milliarder i det projekt, der går under navnet ”Warp Speed”, som netop er arbejdet med at udvikle og få en vaccine på gaden. Af navnet kan det tydes, at det er en opgave, som er indbefattet med et vidst tidspres, og det skaber bekymring blandt nogle af personerne involveret i arbejdet, skriver The New York Times.

For det tager til at udvikle en vaccine, og ikke mindst sikkerhedsgodkende den. Netop fordi en vaccine gives til raske mennesker, er man mindre tilbøjelig til at risikere selv sjældne bivirkninger, end hvis det var medicin, som kunne lindre eller behandle en sygdom.

Men at undersøge potentielle bivirkninger er en tidskrævende proces. Frygten fra udvalgte personer er, at man tilsidesætter både krav til sikkerhed og effektivitet for at få vaccinen på markedet hurtigt. Den frygt bliver yderligere bestyrket af politisk pres, som skyldes det kommende præsidentvalg i USA i november.

Ingen vaccine er hundrede procent sikker

Avisen skriver, at forskere og eksperter i og udenfor regeringen er nervøse for, at man politisk vil gribe ind og dermed sende en vaccine ud til amerikanerne, som ikke har været gennem de traditionelle kanaler for sikkerhedsvurdering. Hvis det sker, kan det få ukendte konsekvenser for et kæmpe antal mennesker.

Og det er ikke kun i USA at presset kan få betydning. En af de medicinalvirksomheder, som modtager penge af den amerikanske stat for at udvikle en vaccine, er det franske firma Sanofi, som EU også er i forhandling med angående at købe op imod 300 millioner vacciner til medlemslandene.

En vaccine er unægtelig et vigtigt middel i kampen mod coronavirus, som vi endnu ikke kender alle de sundhedsmæssige konsekvenser af. Men ingen vaccine er hundrede procent sikker, og det er bevist, at de kan have uspecifikke effekter, – nogle gode, nogle dårlige – og derfor er det også bekymrende, hvis man tilsidesætter vigtige procedurer i kampen for at få en vaccine ud hurtigt. Især hvis det handler mere om politik end sundhed.

Forrige artikelDen psykiske trivsel er på rutsjebanetur

Næste artikelCarsten Gottlieb