Nyheder

Karry kan hjælpe hjernen

21. februar 2011

Det lader til, at gurkemeje kan gøre en stor forskel i de første timer efter et slagtilfælde. Gurkemeje kender vi bl.a. fra blandingskrydderiet karry.

 

Gurkemeje efter en hjerneblødning

Amerikanske forskere fra Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles har fundet ud af, at et stof udvundet af krydderiet gurkemeje kan stoppe den kædereaktion efter en hjerneblødning eller blodprop i hjernen, hvor hjerneceller går til grunde som følge af iltmangel.

Curcumin i gurkemeje

Gurkemeje er en rod i familie med ingefær. Roden er især kendt for at farve karryen gul og bruges meget i det indiske og asiatiske køkken.

Det er stoffet curcumin fra gurkemeje, der menes at have en gavnlig effekt på helbreddet. Men da curcumin ikke kan gå fra blodet og ind i hjernevævet, har forskerne modificeret curcumin til stoffet CNB-001.

I modsætning til den blodfortyndende medicin, patienterne normalt får, løsner CNB-001 ikke selve blodproppen. Den reparerer i stedet hjernevævet på det molekylære plan ved at støtte de vigtige neuroner.

Stopper nedbrydningen efter slagtilfælde

Ifølge forskerne kan stoffet stoppe de ”fire signalbaner”, der menes at presse nedbrydningen af hjernevævet fremad.

Forsøgene med kaniner har vist gode resultater, men det er endnu usikkert at sige, hvornår stoffet når ud til forbrugerne. Først skal stoffet afprøves på mennesker, men potentialet er væsentligt: Meget af den mistede førlighed, talebesvær m.v., der ofte er følgen af en hjerneblødning eller hjerne-blodprop sker i timerne efter selve slagtilfældet, hvor en dominoeffekt sparkes i gang. Det er den dominoeffekt, gurkemeje muligvis kan stoppe.

www.cedars-sinai.edu

Forrige artikelGod mad til hjertet

Næste artikelFærre forkølelser: Løb fra nyset

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.