Nyheder

Kastanjer er efterårshygge

23. oktober 2012

Efterår er kastanjetid. Lad børnene lave kastanjefigurer og nyd spisekastanjerne med en klat koldt smør og et glas rødvin. Det er ikke nødvendigvis så usundt, som det lyder.

Nu kommer kulden og mørket, og trangen til hyggestunder med levende lys bliver mere nærværende. Der er ikke meget, der slår en bradepande katanjer i havsalt, koldt økologisk smør og en god flaske rødvin, når blæsten suser og regnen pisker ned.

Kastanjerne er brune som efteråret, og når de er bagt knap tre kvarter ved 200 grader med et kryds i toppen, er de som regel spiseklare.

Kastanjer er rige på sunde fedtstoffer

Det kan smages, at der ikke er tale om en mager spise. Og du får da også omkring 190 kcal pr. 100 gram indenbords, når du spiser kastanjer. Men det er primært sunde fedtstoffer, der følger med, da katanjer er rige på umættede, polyumættede og Omega 6-fedtstoffer.

Kastanjer i Kina i 6000 år

Kastanjer er blevet opfattet som en væsentlig fødevare i både Kina, Korea, Japan og flere Middelhavslande i tusinder af år. Kastanjetræerne er blevet dyrket i Kina i omtrent 6000 år, og den nøddeagtige spise kom til Europa for omkring 3000 år siden. Det mener dr. Richard E Litz fra University of Florida i bogen “Biotechnology of fruit and nut crops”. Grækerne opfattede kastanjer som langt sundere mandler, hasselnødder og valnødder.

De var ikke helt galt på den i det gamle Grækenland. Der er nemlig flere kostfibre i kastanjer end nødder, og kastanjerne har også et højt indhold af c-vitamin, antioxidanter og mineraler. De rummer mindre oxalat end nødder og mandler, kun 85 mg pr. 100 gram, så risikoen for nyresten bliver ikke nødvendigvis højere, fordi du får smag for kastanjer.

Kastanjer kan også være allergifremkaldende

Men kastanjer bør dog nok ikke blive hverdagsmad. Nogle mennesker er allergiske overfor kastanjer, og et koreansk studie viser, at kastanjer rummer et allergifremkaldende protein, som omkring halvdelen af testpersonerne havde en eller anden grad af følsomhed overfor.

Men hvis du ikke lider af nøddeallergi, kan du roligt lave lidt efterårshygge med en bradepande fuld af kastanjer. De luner godt, hvis de ledsages af et godt glas rødvin, og der er bestemt ikke tale om tomme kalorier.

Ægte kastanjer og hestekastanjer

Du finder spisekastanjer (ægte kastanjer) hos grønthandlere og velassorterede supermarkeder fra oktober til december. Forsøg ikke med at spise hestekastanjer. De egner sig kun til tændstikmænd og -edderkopper og er i øvrigt mildt giftige. Udtræk fra hestekastanjer bruges dog til kosttilskud, som styrker venerne og hjælper mod hævede og urolige ben.

Kilder: livestrong.com, lavidaverde.dk, havenyt.dk

Forrige artikelÆldre frygter livet mere end døden

Næste artikelFødedygtige bør undgå lykkepiller