Intelligente mennesker keder sig aldrig, siges det. Men det burde de måske. For kedsomhed er sundt. Det kan tilmed fremme krativiteten.
Stilhed kan være larmende. Hvis du er vant til en hverdag med masser af aktivitet og støj, kan en halv, passiv og stille time på sofaen nærmest være skræmmende. En halv time, hvor du hverken læser noget, ser noget eller lytter til noget.
Gør du det af og til, eller giver du aldrig dig selv sådan en halv time? Det er sundt. Når du giver hjernen en pause, rydder den op. Det gør den ikke, når du stopfodrer den med underholdning, viden eller nyheder.
Når din hjerne får ro, går den ind i en tilstand, der kaldes “default mode network”. Du føler måske, at hjernen står stille, når du falder i staver, men det er ingenlunde tilfældet. Hjernen er yderst aktiv, når du bare sidder og glor ud i luften.
Hjernen bruger nemlig arbejdspausen på at bearbejde oplevelser og indtryk. Den bruger samtidig pusterummet til at holde overblik over de begivenheder, løsninger og strategier, der er på bedding i nærmeste fremtid. Det kan den ikke, når den forstyrres af mobiltelefonens notifikationer eller impulser fra radio, TV, tablet eller computer.
Det er med andre ord sundt at kede sig. Et engelsk studie fra 2014 viste en sammenhæng mellem det at kede sig og at være kreativ. Studiet bestod af to forskellige forsøg, der begge afslørede, at evnen til at skabe flere og bedre opgaveløsninger blev styrket, hvis forsøgspersonerne havde kedet sig forinden.
I forsøgene viste det sig også, at de mennesker, der ikke havde kedet sig i den første del af forsøget, havde sværere ved forsøgets anden del, nemlig at finde på kreative, gode opgaveløsninger.
At kede sig kan også hjælpe med at fremme kreativiteten.
Den menneskelige hjerne er et stærkt og komplekst værktøj. Den er altid tændt – selv når du sover – og den håndterer konstant enorme mængder data. Men den har trods alt grænser for sin ydeevne.
Det er sundt for dit mentale helbred at lade hjernen fokusere på andet end det, der sker omkring dig lige nu.
– Det er afgørende for hjernens sundhed at lade sig kede sig fra tid til anden. At kede sig kan hjælpe med at forbedre sociale forbindelser. Når vi ikke har travlt med andre tanker og aktiviteter, fokuserer vi indad og søger at genoprette forbindelsen til venner og familie, siger Alicia Walf, neuroforsker og lektor ved Institut for Kognitiv Videnskab ved Rensselaer Polytekniske Institut.
Kedsomhed kan også forbedre den generelle hjernesundhed.
I spændende og glade tider frigiver hjernen dopamin, som er forbundet med at have det godt. Når hjernen er faldet ind i et forudsigeligt, monotont mønster, føler mange mennesker sig deprimerede. Det skyldes ofte, at vi har lavere niveauer af dopamin. Derfor kan det også være sundt på den længere bane, hvis du træner hjernen til at nyde de mindre spændende øjeblikke i livet. F.eks. når du sidder alene i stuen uden påvirkninger udefra, og stilheden bliver lidt larmende. Det hele er faktisk bare kemi, og selvom skyerne kan synes grå og ikke alt lykkes i livet, kan du godt beslutte dig for at være glad. Glæde er et langt stykke af vejen en beslutning.
Kilder: Videnskab.dk og Newswise.com
Forrige artikelCBD i hudpleje – kan det noget?
Næste artikelLivslang støtte til karriere eller eksamen