Kefir med vand

Jeg har en søn, en veninde og en svoger med type 2 diabetes. Kan man lave vandkefir til dem med deres form for sukkersyge? Er der andre måder, man kan lave den på?

Jeg selv og min mand drikker en halv liter om dagen. Jeg har prøvet at lave den med appelsin, men det fik jeg ondt i maven af, så vi bruger nu kun citron. Efter at jeg fik opskriften af en nær veninde, hvis mand var blevet fri for prostata kræft, er jeg blevet helt afhængig af min kefir.

De bedste hilsner Susanne

Kefir er først og fremmest en nærende mælkedrik, der er meget populær i Kaukasus og andre østlige lande. Den indeholder i hvert fald tre slags mælkesyrebakterier og gærsvampe, som gærer mælkesukker. Bakterierne og gærsvampene lever i en slags symbiose, de har tilpasset sig hinanden, og er tilsammen med til berige og gære mælken. Om muligt skal der i den oprindelige kefir bruges kamelmælk.

Man kan også på basis af sukker lave vandkefir (se opskriften), men selvom en stor del af sukkeret bliver omsat under fremstillingen, er jeg ikke sikker på, at vandkefiren er sukkerfri nok til en diabetiker. I den almindelige mælkekefir er det mælkesukkeret, der gærer, og her er det så effektivt, at der ikke er ret meget sukker tilbage efter gæringen.

Så jeg vil ved diabetes anbefale den.

Man begynder med kefirgryn, som sies fra drikken, inden den er færdig. Grynene er som en slags ostemasse, sammenløbet mælk, der indeholder bakterierne og gærsvampene, og man kan spise dem i salat, og de kan fryses ned. De kan holde sig aktive i længere end et år. De skal lugte lidt surt.

Normalt vil man bruge en del kefirgryn til fire dele mælk, men bruger man mere mælk, vil der blot gå længere tid, før kefiren er færdig. Man kan vælge at lægge låg på, og så vil kefiren blive mousserende, eller man kan lægge et stykke klæde over, og så er der ikke brus i den. Drikken er færdig efter 24 timer.

Det anbefales, at kefiren ikke kommer i kontakt med metal, og at man en gang om ugen lader den ”faste” ved at lægge grynene i vand i 24 timer. Grynene ligger i den færdige drik, som sies gennem en si, der ikke må være af metal. Man skal vaske dem i sien under rindende vand, og de kan så bruges til næste omgang. Kefiren og grynene kan holde sig længe i køleskabet.

Når man begynder at bruge kefirgrynene, kan det kan være nødvendigt at lave drikken et par gange, før den bliver helt rigtig. Kefiren lugter indtil da ikke helt rigtigt.

Kefir har den samme næringsværdi som den mælk, hvorfra den er lavet. Den er en god kilde til blandt andet kalk, riboflavin (B2 vitamin) og protein. Dertil kommer en række fordele ved alle former for gæret mælk, først og fremmest den nævnte lettere fordøjelighed. Mælkesukkeret bliver omdannet til mælkesyre, og det medfører, at mennesker, der ikke kan tåle laktose, bedre kan tåle drikken. Mælkesyren og mælkesyrebakterierne gør livet surt for skadelige bakterier.

Salmonella typhi, en skrap art af salmonella, og sygdomsfremkaldende coli bakterier kan ikke udvikle sig, og paratyfusbakterier og difteribakterier mister deres evne til at fremkalde sygdom. Det er derfor, at man anbefaler folk, der skal på ferie i udlandet, at spise mælkesyrebakterier dagligt.

Bakterierne stimulerer også immunsystemet og kan være gavnlige ved dårlig ånde, der skyldes lidelser i fordøjelsessystemet. Kefir anbefales også ved en lang række andre sygdomme, blandt andre grå og grøn stær.

Gærede mælkeprodukter kan hjælpe ved manglende mavesyre, ved tilbøjelighed til mavesår, galdeblærebetændelse, mavekatar, tyktarmskatar, diaré, hudsygdomme, blærebetændelse m.fl. De er generelt et godt tilskud til en sund og varieret kost. Det siges at være en af grundene til, at man i Kaukasus opnår en meget høj alder.

Man kan købe frysetørrede kefirgryn hos Dansk Hjemmeproduktion. www.hjemmeproduktion. dk

Venlig hilsen

Carsten Vagn-Hansen

1 kommentar

  • Annie Skou siger:

    Hej Carsten jeg har købt noget frysetørret mælkekefir, og jeg er glad for det, men er det rigtigt at det bliver som tykmælk i konsistens, det smager rigtigt godt, men jeg synes ikke jeg kan se at andre har det sådan de drikker deres men jeg spiser min. Kh Annie

  • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

    Skriv et svar

    Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

    *